23 Жовтня, 2024 8:49 pm

Жителі Запоріжжя готували теракт у Києві з максимальними жертвами, — СБУ

Метою злочинців, які співпрацювали з російським ГРУ, була максимальна кількість загиблих серед цивільного населення.

Правоохоронці затримали агентів російського ГРУ, які готували масштабний теракт у людному місці Києва. Про це повідомляє СБУ.

СБУ затримала агентів ГРУ, які готвали масштабний теракт

“Служба безпеки та Національна поліція запобігли теракту в Києві, який планувала військова розвідка РФ. За результатами спецоперації, затримано двох російських агентів, які мали підготувати саморобний вибуховий пристрій і підірвати його в одному з багатолюдних місць столиці України”, — йдеться у повідомленні спецслужби.

За даними контррозвідки СБУ, метою окупантів була максимальна кількість загиблих серед цивільного населення Києва для поширення панічних настроїв серед громадян.

Зрадників затримали “на гарячому”, коли вони намагалися підпалити бойову машину піхоти (БМП), яка виконувала завдання на південному фронті.

На місці події у затриманих вилучено знаряддя злочину та мобільні телефони із доказами підривної діяльності на користь РФ.

Що відомо про агентів РФ

Для скоєння теракту розвідка Росії дистанційно завербувала 20-річну мешканку Запоріжжя, яка шукала “легких” заробітків у Telegram-каналах. Після вербування агентка отримала від окупантів докладні інструкції щодо способів виготовлення вибухового пристрою з підручних компонентів.

“Відповідно до ворожих вказівок зловмисниця використовувала два мобільні телефони, до яких потрібно було підключити детонатор із пластидом, який мала дістати із замаскованого схрону. Його геолокацію окупанти планували “скинути” дівчині напередодні теракту.

Встановлено, що вона перебувала на зв’язку з кадровим співробітником російського ГРУ, який перебував на тимчасово захопленій частині території Запорізької області.

До співпраці з агресором агентка залучила свого 26-річного співмешканця. Перед вчиненням теракту обидва фігуранти мали виконати “контрольне” завдання російської спецслужби: підпалити декілька одиниць військової техніки ЗСУ в районі Запоріжжя. Там їх і затримали.

Слідчі Служби безпеки повідомили їм про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою без права внесення застави. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *