24 Жовтня, 2024 1:37 am

Скільки заробляє Залужний: опубліковано рейтинг зарплат українських послів

Найвищі зарплати в українських послів у Молдові, Чилі та Австрії. У середньому зарплата українського посла у 2024 році становить 56 412 грн.

Найбільш високооплачуваними українськими послами є представники дипломатичних відомств у Молдові, Чилі та Австрії. Про це повідомляє LIGA.net із посиланням на дані МЗС.

Рейтинг зарплат послів: на якому місці Залужний

За один літній місяць колишній надзвичайний і повноважний посол України в Молдові Марко Шевченко після вирахування податків у середньому отримував 102 795 гривень.

Видання зазначає, що Шевченка звільнили ще в березні, проте він продовжував отримувати зарплату влітку. А в серпні отримав аж 186 349 гривень. Як пояснили в МЗС, цю суму посол отримав як надбавку за доступ до держтаємниці (10 525 гривень) і за щорічну відпустку після завершення довгострокового відрядження (220 964 гривні). Утім, це без вирахування податків.

На другому місці – посол України в Чилі Юрій Дюдін. Влітку він у середньому отримував 63 794 гривні. Третє місце посів посол Австрії Василь Химинець із зарплатою в 63 550 гривень.

Четверте місце із зарплатою 63 470 гривень поділили посол у Німеччині Олексій Макеєв і посол двох посольств — Польщі та Чехії – Василь Зварич.

Середня зарплата посла України у Великій Британії Валерія Залужного за липень-серпень склала 59 947 грн (після вирахування податків).

Серед найбільш високооплачуваних послів також знаходяться посли України в США, Канаді, Великій Британії, Франції та Японії.

Яка середня зарплата українського посла

У середньому ж зарплата українського посла у 2024 році становить 56 412 грн. Проте згідно із Законом України “Про дипломатичну службу” державою послам і працівникам посольства забезпечується не лише оплата праці, а й різноманітні соціальні гарантії та забезпечення, такі як:

надбавка за дипломатичний ранг;
компенсаційні виплати у разі довготермінового відрядження (залежно від кліматичної та безпекової ситуації в країні перебування вони різняться);
оплата витрат на переїзд;
оплата медичної допомоги;
оплата навчання дітей;
оплата оренди житла;
місця у дитсадках і школах для дітей у першочерговому порядку;
одноразова допомога у разі загибелі або інвалідності під час виконання обов’язків;
сприяння працевлаштуванню чоловіка/дружини;
можливість підвищувати кваліфікацію в Україні та за кордоном.

За даними МЗС, середньорічні витрати на утримання одного працівника ЗДУ (закордонної дипломатичної установи) у 2024 році заплановані на рівні 4,56 млн грн. Також передбачені середньорічні витрати на оренду одного житлового приміщення для керівника ЗДУ — 2,15 млн грн, витрати на здобуття дошкільної (86 200 грн) та загальної середньої освіти (154 700 грн) для дітей працівників дипслужби тощо.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *