Мобілізаційний ресурс в Україні за різними оцінками складає від 2 до 5 мільйонів чоловік. Про це сказала старша наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко в ефірі Київ24, говорячи про зміни у демографічній ситуації в Україні у зв’язку з війною та виїздом громадян за кордон.

“Недержавні аналітичні центри робили такі розрахунки. Називаються цифри від 2-3 і до 5 мільйонів людей. Це якщо брати саме чоловіків віком від 25 до 60 років”, – зауважила Ткаченко.

Водночас вона нагадала, що в нас нещодавно змінились умови і з’явилось певне обмеження стосовно того, щоб людей після 50 років не першочергово мобілізували.

“Важко говорити про точність оцінок, тому що все дуже залежить від наявності бази про чисельність і структуру, особливо вікову. Зараз дані дуже розмиті”, – сказала Ткаченко.

Вона підкреслила, що дуже давно не було перепису населення і проблема з оцінками населення була навіть до війни.

Щодо кількості населення, яке зараз проживає в Україні вона повідомила, що затверджено Стратегію демографічного розвитку. В ній наведено оцінку Інституту демографії та проблем якості життя, яка узгоджена з багатьма міжнародними експертами та фахівцями.

“Щодо оцінки саме чисельності населення України на підконтрольних територіях, то це трохи більше 31 мільйона”, – сказала Ткаченко.