17 Вересня, 2024 5:28 am

Велике повернення! Український танк “Оплот” вперше помітили на фронті: фото показала третя танкова бригада ЗСУ

Військові експерти пояснили, чому це унікальний знімок.

У середу, 28 серпня, Третя окрема танкова Залізна бригада показала танк “Оплот” українського виробництва. Військові використовують танк для захисту Харківщини.

Бойова машина “Оплот” в дії: ЗСУ захищають Харківщину новітнім танком

Фото броньованої бойової машини бригада оприлюднила у Facebook. 

“Найкращий український танк “Оплот”. Це оборонці Харківщини — Залізна бригада”, — написали військові.

У Defense Express зазначили, що хоча додаткових деталей у заяві не наводиться, це повідомлення є “цінним”, оскільки це перша за весь час повномасштабної війни проти РФ згадка про танк “Оплот” у бойових порядках Сил оборони.

БМ “Оплот” — сучасний український бойовий танк Харківського конструкторського бюро машинобудування (ХКБМ). Є корінною модернізацією танка Т-84 “Оплот” та новітнім представником серії танків Т-84. На озброєння ЗСУ його було прийнято у 2009 році.

Попри багаторічні заяви уряду щодо закупівлі, станом на 2021 рік ЗСУ мали лише один танк. Також було реалізовано експортну угоду на постачання 49 танків у версії “Оплот-Т” до Таїланду.

Нагадаємо, напередодні президент України Володимир Зеленський розповів, що Україна успішно випробувала власну балістичну ракету.

“Я думав, що рано про це говорити, але вже було випробування – позитивне – першої балістичної української ракети. Я з цим вітаю наш ОПК”, – заявив Зеленський 27 серпня.

Зеленський підтвердив випробування балістичної ракети: натяки на комплекс “Сапсан”

ВВС пише, що мова може йти про ракетний комплекс “Сапсан”.

Повідомляється, що над створення власної балістики Україна задумалась ще на початку 2000-х за президентства Віктора Ющенка. Але за часів Януковича проєкт закрили. Знову його відновили у 2016 році.

В лютому 2021 року міністр оборони Андрій Таран заявив, що “Сапсан” готовий на 80% і “необхідно зробити останній крок” та доробити перший зразок цієї новітньої зброї.

Військовий аналітик Микола Бєлєсков натякає, що мова у заяві президента Зеленського йде саме про успішне випробування балістичної ракети для комплексу “Сапсан”.

“Трохи більш як 11 років від скасування до успішного випробування”, – написав він у соцмережі Facebook, додавши скріншот новини про скасування проєкту “Сапсан” в червні 2013 року.

“На відміну від “Паляниці”, про яку відомо хоч і небагато, але, як мінімум, дальність, розміри та система запуску, про балістичну ракету не відомо нічого. Тим часом балістичними можна вважати і ракети радянського РСЗВ “Град”, і більш далекобійні українські “Вільхи” та американські MGM-140 ATACMS.
Якщо ця нова ракета буде оперативно-тактичного класу, як “Точка У” або ATACMS, а також якщо Україна зможе виробляти її разом із крилатими ракетами, то їхнє спільне застосування сильно ускладнить ситуацію в прикордонних регіонах Росії — комбіновану атаку кількох різних засобів ураження дуже важко відбити. Крім того, застосування цих засобів по цілях в Росії ніхто не зможе обмежити”, — пише військовий оглядач ВВС Павло Аксьонов.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *