19 Вересня, 2024 6:14 am

Блінкен попереджає про нову небезпеку від РФ найближчими тижнями

Росія може застосувати іранські ракети проти України уже «найближчими тижнями». Блінкен також наголосив, що Росія ділиться з Іраном технологіями, зокрема в ядерній та космічній галузях.

Держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Росія отримала балістичні ракети від Ірану. Про це у вівторок, 10 вересня, повідомив британський телеканал Sky News.

Блінкен озвучив нову загрозу

«Ми публічно і в приватному порядку попереджали Іран, що цей крок [постачання РФ балістичних ракет] буде серйозною ескалацією. Десятки російських військових пройшли в Ірані навчання із застосування ракетних систем Fath-360 з максимальною дальністю дії 120 км», — заявив Блінкен.

За його словами, Росія може застосувати ці ракети проти України «найближчими тижнями». Також держсекретар США додав, що «це дозволить Росії завдавати ударів власними ракетами по цілях, що розташовані далі від лінії фронту, а нові ракети використовувати для ближчих цілей».

Блінкен наголосив, що Росія ділиться з Іраном технологіями, зокрема в ядерній та космічній галузях, а також анонсував новий пакет санкцій проти Ірану.

Іранські ракети в Росії: що відомо 

9 вересня речник Державного департаменту США Ведант Пател прокоментував інформацію про передачу балістичних ракет з Ірану до Росії, зазначивши, що Штати готові відповісти «значними наслідками».

6 вересня газета The Times із посиланням на власні джерела повідомляла, що Росія отримала з Ірану трохи більше ніж 200 балістичних ракет.

Україна звернулася до Ірану через можливу передачу балістичних ракет РФ, попередивши про «руйнівні наслідки» для двосторонніх відносин.

8 вересня член комітету з питань національної безпеки й зовнішньої політики іранського парламенту Ахмад Ардестані в інтерв’ю виданню Didban Iran заявив, що Іран за бартером відправив до Росії балістичні ракети.

Водночас речник міністерства закордонних справ Ірану Насер Канаані заперечив передачу Тегераном балістичних ракет Москві.

США звинувачують Іран у постачанні БПЛА Shahed-131/136, Mohajer-6 та інших дронів країні-агресору Росії для ведення війни проти України. За даними ЗМІ, в обмін на це РФ постачає Ірану кіберзброю, західну зброю, «захоплену на полі бою», і допомагає розвивати ракетну програму. Також країна-агресор займається виробництвом іранських дронів-камікадзе на території особливої економічної зони в Алабузі в Татарстані. Іран передає Росії матеріали й технології, проте офіційно заперечує це.

У листопаді 2023 року видання The Wall Street Journal написало, що у США вважають, що Іран готується поставити країні-агресору РФ балістичні ракети малої дальності для ведення війни проти України.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *