17 Вересня, 2024 5:22 am

Екологічна катастрофа на річках Сейм та Десна: що насправді виявлено у воді і чим це загрожує

Наприкінці серпня українці забили на сполох через масовий мор риби та почорнілі води у річці Сейм, яка тече з Курської області РФ (де йдуть бойові дії). Забруднення досягло і Десни. Фактично на сьогодні вже дві області – Сумська та Чернігівська – зіткнулися із надзвичайною ситуацією, на черзі може бути й Київська. Спочатку держлабораторія виявила у воді Сейму небезпечні пестициди, тепер служби і відомства говорять лише про “органічні причини” забруднення.

Хроніка катастрофи

Перші повідомлення про екологічну катастрофу на найбільшому притоці Десни – річці Сейм – з’явилися у другій половині серпня. У Сумській акваторії Сейму було зафіксовано значне забруднення води та масовий мор риби. Влада заборонила купання, лов риби та використання річкової води для господарських потреб.

Екологічна катастрофа на річках Сейм та Десна: що насправді виявлено у воді і чим це загрожує

Як повідомила директорка Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Сумської облдержадміністрації Ірина Кашпур, погіршення якості води у річці Сейм біля села Манухівка Новослобідської громади Конотопського району було зафіксовано ще 14 серпня. Через це було організовано відбір та дослідження води за гідрохімічними, радіологічними та мікробіологічними показниками.

Екологічна катастрофа на річках Сейм та Десна: що насправді виявлено у воді і чим це загрожує

Сумська обласна військова адміністрація першою озвучила, що 19 серпня в одній із проб було визначено залишкову кількість хімічних речовин, які є складниками пестицидів, заборонених до використання українським законодавством. Зокрема, гептахлору – у 7 разів від допустимої концентрації та похідних дусту – від 1,5 до 2 разів.

Забруднена чорна вода зі смердючим запахом дійшла і до Чернігівської області, де також розпочався мор риби. У регіоні також заборонили купання та використання води із Сейму та Десни.

А 28 серпня міський голова Вишгорода Олексій Момот повідомив, що двома днями раніше було проведено позачергове засідання Київської обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, у ході якого вирішили заборонити мешканцям купання та лов риби в Десні.

Екологічна катастрофа на річках Сейм та Десна: що насправді виявлено у воді і чим це загрожує

“У річці Десна та її затоках виявлено отруйну речовину, яка спускається за течією з російського кордону. Категорично заборонити всьому підлеглому о/с купатися, переправлятися, рибалити в Десні та її затоках”, – написав він.

Чиновник додав, що заборона стосується Броварської, Вишгородської та Пірнівської територіальних громад та діятиме до отримання безпечних показників від екологів. Пізніше він видалив це повідомлення, але на нього відреагувала Київська обласна військова адміністрація.

Там повідомили, що Державна екологічна інспекція Столичного округу не виявила перевищення гранично допустимих концентрацій органічних та мінеральних речовин у річці Десна у межах Київської області. Вміст кисню також був у межах норми, а фактів мору риби не виявлено.

Незважаючи на такі заспокійливі висновки, Київська обласна комісія ТЕБ та НС все ж таки рекомендувала для запобігання негативному впливу на здоров’я населення не користуватися водою річки Десна, заборонити купання та вилов риби в ній. Також не можна використовувати річкову воду для господарських потреб та поїти нею худобу.

У Державному агентстві України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм 27 серпня повідомили, що масова загибель риби була пов’язана з критично низьким рівнем розчиненого у воді кисню (менше 1 мг/л за мінімально допустимої норми 4 мг/л). А зниження рівня кисню спричинене органічними речовинами, що потрапили у водне середовище.

Що спричинило?

Сумські волонтери, які перші забили на сполох через мор риби в Сеймі, припускають, що це росіяни навмисно отруїли воду вище за течією в Курській області. Версію про забруднення річки саме на території РФ опосередковано підтверджувала інформація Сумської ОВА: спочатку чорну воду і мор риби зафіксували на території Новослобідської, Буринської, Путивльської громад – тобто якраз на кордоні з РФ.

Держекоінспекція 26 серпня також повідомила, що помутніння води в Сеймі неподалік від державного кордону може свідчити про скидання невідомих речовин у річку саме на території Росії. За наявною в інспекції інформації, в результаті бойових дій на території Курської області РФ було зруйновано або пошкоджено в селищі міського типу Тьоткіно цукровий та спиртовий заводи, а також шкіряне виробництво – зливи цих підприємств нібито і могли спричинити забруднення.

27 серпня в Держагентстві України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм повідомили, що було скидання відходів невідомих речовин.

“Ворог продовжує вчиняти екологічні злочини. Так, починаючи з 14 серпня, ймовірно скидаючи відходи невідомих речовин у річку Сейм, терористи Росії спричинили масштабне забруднення водойми. За результатами гідрохімічного аналізу поверхневих проб води Сейм зафіксовано значне перевищення гранично допустимих концентрацій забруднювальних речовин, зокрема амонію та завислих речовин“, – заявили у Держагентстві. Також там повідомили, що за цим фактом відкрито кримінальне провадження.

Перший заступник голови Державної екологічної інспекції Дмитро Заруба в ефірі телемарафону 31 серпня повідомив, що статися це могло через порушення процесів на території Російської Федерації.

“Найімовірніше, причиною забруднення води стало порушення процесів на очисних спорудах або на складських приміщеннях на територіях РФ”, – сказав він.

Тобто причини того, що сталося, можуть бути різними, проте наші фахівці, звичайно ж, не можуть провести такі дослідження на території РФ. “Ми можемо лише реагувати постфактум на наслідки вже на території України”, – розповів нам співробітник інспекції.

Що у воді та які наслідки?

Було лише дві згадки, що у воді Сейму, що досліджувалася в Сумській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби, виявлено значне перевищення вмісту пестицидів (4,4-ДД Е ; 4,4-ДДД; гептахлор) у 2-7 разів від гранично допустимих концентрацій. Згодом служби та відомства говорили лише про органіку – зокрема про перевищення амонію в пробах води з річок.

За словами начальниці управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Валентини Тищенкоці речовини є шкідливими для організму людини. І найбільшу небезпеку становить їх потрапляння з продуктами харчування, з водою у водоймі, з питною водою, оскільки вони здатні накопичуватися в тканинах організму та викликати токсичні та інші небезпечні ефекти, а також стійкі розлади здоров’я у людей.

Зокрема, у Чернігівській області було також зафіксовано перевищення гранично допустимої концентрації заліза у воді. А це, кажуть лікарі, може призвести до розладів шлунково-кишкового тракту та виникнення алергічних реакцій.

Детальні дані лабораторних досліджень не публікуються, що викликає у жителів регіонів, де течуть Сейм та Десна, безліч питань та недовіра до інформації влади.

“Ми переживаємо, що у воді все ж таки можуть бути пестициди чи інша погань. Чому б не викладати щодня результати аналізів? Тоді всім було б спокійніше”, – розповіли нам жителі Сумського району. Вони стверджують, що “кілька днів тому було нове скидання до Сейму“. “Знову дикий сморід, чорна вода”, – кажуть вони. Однак в офіційних джерелах це не вдалося підтвердити.

Оперативно отримати детальні дані про стан води місцевим мешканцям та журналістам дуже складно, для цього потрібно надіслати інформаційний запит (як це, наприклад, нам запропонували у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України). А на нього відомства можуть відповідати п’ять робочих днів.

У Держпродспоживслужбі України повідомили, що моніторинг стану якості води у річках Сейм та Десна ведеться щодня, беруться проби. “Зараз (станом на 4 вересня. – Ред.) жодних перевищень високотоксичних компонентів не виявлено, фіксується лише забруднення органічного характеру”, – пояснили нам.

Тим часом у Facebook-групі Путивльської ОТГ виклали результати незалежної експертизи води із річки Сейм.

“В одній з лабораторій м. Києва небайдужою до долі Сейму людиною було замовлено незалежну експертизу води з річки Сейм. Забір води був зроблений ще 21 серпня 2024 року на місцевому пляжі. Результати експертизи виносимо на широку громадськість”, – написав модератор.

Екологічна катастрофа на річках Сейм та Десна: що насправді виявлено у воді і чим це загрожує
Екологічна катастрофа на річках Сейм та Десна: що насправді виявлено у воді і чим це загрожує

Фактично вони підтвердили озвучену владою інформацію. Також результат дослідження показав і серйозне перевищення рівня марганцю в Сеймі. Проникнення його через шкіру мінімальне, а от якщо в питній воді марганцю багато (наприклад, зі свердловини) або в їжі – це небезпечно для здоров’я.

Але не тільки використання води із забрудненої річки може призвести до серйозних наслідків. Наприклад, Кролевецька міськрада закликала мешканців громади не відвідувати прилеглу до річки Сейм територію до нормалізації показників повітря. А жителям сіл Камінь та Мутин, які мешкають поряд з річкою Сейм, порекомендували щільно зачиняти двері та вікна, щоб запобігти проникненню шкідливих речовин у житло.

Виявилось, що Конотопський районний відділ Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб провів лабораторні дослідження проб атмосферного повітря. Вони були відібрані в районі вищезгаданих сіл 31 серпня на березі річки Сейм. За результатами досліджень було виявлено перевищення аміаку і сірководню. Дихати таким “коктейлем” – небезпечно.

Екологічна катастрофа на річках Сейм та Десна: що насправді виявлено у воді і чим це загрожує

Як ліквідують наслідки

Річка Сейм протікає у Курській області РФ, потім вона впадає у Десну на Чернігівщині. Десна впадає в Дніпро біля Києва. Таким чином екокатастрофа вже зачепила мешканців двох регіонів України і може зачепити третього.

Екологічна катастрофа на річках Сейм та Десна: що насправді виявлено у воді і чим це загрожує

Щоправда, станом на сьогоднішній день у Київській області мору риби не виявлено, та й проби води тут у Десні – в нормі. Це нам підтвердили у Держагентстві водних ресурсів України.

На території Сумської та Чернігівської областей зараз повним ходом йде збір та поховання мертвої риби за допомогою загороджувальних сіток – її дуже багато. А місцеві жителі в міру своих можливостей переносять живу до найближчих водойм – таким чином рятуючи її.

Проводяться і заходи щодо абсорбції забруднювальних речовин у річці Десна шляхом внесення до поверхневих вод активного мулу. Здійснюється штучна аерація водойм, спрямована на насичення їх киснем. Мета – посилити дію внесених бактерій та покращити якість води.

Екологічна катастрофа на річках Сейм та Десна: що насправді виявлено у воді і чим це загрожує

А оскільки у воді Сейму відбувається осідання завислих речовин на дно річки – проведення штучної аерації чи інших заходів для відновлення цієї річки здійснити неможливо, оскільки це може призвести до повторного забруднення водойми. “Заходи щодо оздоровлення річки обов’язково будуть проведені після визначення безпечного методу проведення робіт та подолання наслідків надзвичайної події”, – повідомив заступник голови Держводагентства Ігор Гопчак.

За його словами, забруднювальні речовини досягнуть Чернігова орієнтовно 5-6 вересня.

Щодо питної води, то для населення Чернігівської та Сумської областей вона не береться із Сейму та Десни. Тепер важливо не допустити, щоб забруднені води не дійшли до питного водозабору Києва.

Зважаючи на все, ця ситуація далеко не те що не одного дня і навіть не місяця, а хоч би не років. Вже завдано серйозної шкоди екосистемі регіонів, гине фауна, і зараз одне з першочергових завдань – мінімізувати загрозу здоров’ю людей.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *