19 Вересня, 2024 6:18 am

Від початку осені зафіксовано вже 15 температурних рекордів. Чого чекати від погоди далі?

Попри дощі і грози сьогодні у деяких регіонах повітря прогрілося майже до +30 градусів.

Українські метеорологи повідомили, що кліматичну норму в столиці було перевищено на понад 7 градусів. А в багатьох містах стовпчики термометрів перетнули попередні максимуми. 

— Третього вересня у Києві середньодобова температура повітря становила 24,5 градуса. Цей показник перевищив на 0,6 градуса попередній рекорд цієї дати — третього вересня 2015 року середньодобова температура повітря в столиці становила 23,9 градуса, — каже Діана Кривобок, синоптикиня Українського гідрометеорологічного центру. — А кліматичну норму цього разу перевищено на 7,2 градуса. 

Крім того, на території країни зафіксовано 14 денних температурних максимумів, при тім історичні рекорди перевищені на 1 — 3 градуси. Зокрема, другого вересня у Львові стовпчики термометрів піднялись до рекордної для цієї дати в місті позначки 29,3 градуса, а третього вересня зафіксовано новий температурний рекорд — 29,4 градуса. Того ж дня фіксували температурні рекорди в Чернігові (31,3 градуса), Рівному (29,8), Тернополі (30), Івано-Франківську (31,3), Чернівцях (31,3) та інших містах. 

— Певен, що вересень ще здивує неймовірними для цього періоду показниками. Бо подекуди ще очікується близько 30 градусів, — додає кліматолог Василь Троцюк. — А причин такої аномальної спеки є кілька, зокрема, мова про перегрітий Атлантичний океан на 1,5 — 2 градуси. Крім того, довкола всієї земної кулі утворився “парник”, який утримує тепло й не дає йому розсіюватись. Ще й на Сонці останнім часом фіксували найпотужніші вибухи, в результаті мільярди часток огорнули Землю. Отож кліматичні екстремуми цілком можливі й у наступні кілька років. 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *