19 Вересня, 2024 6:16 am

Коли Британія та США дозволять бити по РФ своєю зброєю: Politico назвало дату

Складне рішення може бути погоджене на Генеральній асамблеї ООН. Путін наляканий.

США та Британія можуть зняти обмеження з України для ударів по Росії далекобійною зброєю цього місяця. Угода може бути погоджена на Генеральній асамблеї ООН. Про це повідомляє Politico.

Україна може отримати дозвіл на удари по Росії до кінця місяця, — Politico

Днями прем’єр-міністр Британії Кір Стармер відвідав Білий дім, де зустрівся із президентом США Джо Байденом. Лідери обговорили можливе зняття обмежень з України щодо використання далекобійної зброї. Йдеться про дозвіл бити далекобійними західними ракетами, наданими Україні, по військових цілях на території Росії.

Четверо британських чиновників у коментарі Politico заявили, що не чекають жодного офіційного оголошення цими вихідними. Один з них припустив, що угода США та Британії може бути підтверджена на Генеральній асамблеї ООН цього місяця, коли світові лідери, включаючи Байдена та Стармера, зберуться у Нью-Йорку.

Генасамблея вже стартувала, але традиційні загальні дебати високого рівня відбудуться 24-28 та 30 вересня. Виступ глави української делегації очікується у першій половині дня 25 вересня.

Західні чиновники також вважають, що це рішення про надання дозволу на застосування далекобійної зброї по РФ не змінить перебіг війни. Але Захід все більше відкритий до прохань України, розуміючи, що це може допомогти зупинити російський наступ на східному фронті.

Змінити думку США щодо того, чи дозволяти Україні використовувати свою далекобійну зброю для ударів по цілях у глибині російської території, могло постачання Росії балістичних ракет з Ірану, пише видання The Times.

У листі до держсекретаря США Ентоні Блінкена та британського міністра закордонних справ Девіда Леммі колишні чиновники зі США та Великобританії закликали їх зняти обмеження на зброю, зазначивши, що “обмеження” того, як Київ може його використати, робить допомогу “менш ефективною”.

Підписанти, серед яких генерал Філіп Брідлав – колишній верховний головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО, та генерал-лейтенант Бен Ходжес – колишній командувач збройних сил США в Європі, наголосили, що ця зима буде “гіршою” для українців, які борються за те, щоб країна працювала, незважаючи на посилені бомбардування з боку Москви.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі після візиту до Києва наголосив на важливості дати Україні те, що їй потрібно для перемоги у цій війні.

“Це вирішальний період у боротьбі, тому що ви налагоджуєте речі, щоб завадити Росії отримати перевагу взимку. Звичайно, ми тут також у той час, коли зрозуміло, що Росія посилює ескалацію зі своїм другом Іраном, забираючи партію балістичних ракет. Балістичні ракети, які будуть використані взимку, на жаль, проти українського народу та які коштуватимуть життя. Тому, звичайно, ми тут, щоби розробити стратегію, щоб зрозуміти, як ми можемо надати українцям можливість перемогти і що для цього потрібно”, – заявив Леммі під час інтерв’ю в Києві.

Путін наляканий

Російського диктатора налякало те, що Захід наблизився до того, щоб дати Україні дозвіл бити по Росії своєю далекобійною зброєю.

Завдавання Україною ударів високоточною західною зброєю по території Росії означатиме, що країни НАТО безпосередньо беруть участь у війні, заявив російський диктатор Володимир Путін. За його словами, якщо рішення буде ухвалено, то це “змінить саму суть, природу конфлікту”, і це означатиме, що країни НАТО воюють із Росією.

Прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер у відповідь на слова диктатора заявив, що його країна не шукає війни з Росією, але допомагає Україні захиститися.

“Ми не шукаємо ніякого конфлікту з Росією, у нас немає таких намірів. Цей конфлікт почала саме Росія. Росія незаконно вторглася в Україну. Росія може негайно припинити цей конфлікт. Україна має право на самооборону”, — сказав Стармер, передає The Guardian.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *