17 Вересня, 2024 5:28 am

Послуга “Муніципальна няня”: хто і як може нею скористатися

Родина може самостійно обрати няню, а держава частково відшкодує вартість наданої послуги.

Фото freepik.com

Вже декілька років в Україні діє програма “Муніципальна няня”, коли держава відшкодовує частину витрат на користування послугами няні. Незважаючи на достатньо привабливі умови, послуга не має великого попиту. Наприклад, за минулий рік нею скористалися лише 1,5 тисячі сімей. Саме тому Кабмін розширив дію програми.

— Раніше послугою могли скористатися лише батьки (опікуни) дитини до 3-х років, яка потребує додаткового догляду. Або батьки (опікуни), які є особами з інвалідністю I чи II групи та мають дитину віком до 3-х років. Згідно з урядовою постановою №664, відтепер це можуть зробити й батьки (опікуни), які мають таких дітей до шести років, — розповідає адвокатка Вікторія Медведська. — Також послугою можуть скористатися внутрішньо переміщені особи (ВПО) й родини, що проживають на територіях, де в умовах воєнного стану дошкільні заклади не працюють. Але є нюанси. 

— Які? 

— Послугою можна скористатися, якщо батьки (опікуни) дитини працюють; забезпечують себе роботою самостійно як ФОП; здійснюють перепідготовку або підвищення кваліфікації; перебувають на обліку як безробітні не більш як 6 місяців; беруть участь у громадських роботах або в заходах, необхідних для забезпечення оборони України. 

Родина, яка має право й бажання скористатися послугою, може самостійно обрати людину, яка надаватиме послуги няні, а держава частково відшкодує вартість надання цих послуг. Зауважу, що нянею не може бути родич першого ступеня споріднення, тобто батьки. Але може бути ФОП з відповідною освітою й досвідом, котра забезпечуватиме догляд одночасно не більш як трьох діток з однієї чи різних сімей. Також муніципальна няня може бути юридичною особою й забезпечувати догляд одночасно не більш як шістьох дітей (з однієї чи різних сімей). 

— Про яку суму відшкодування йдеться? I як його отримати? 

— Протягом місяця з дня укладення договору батькам (опікунам) слід звернутися із заявою і пакетом документів (зокрема, актом про надану послугу “Муніципальна няня”) за місцем проживання до органу соцзахисту населення чи до уповноважених осіб сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади чи до ЦНАПу (документи можна подати й онлайн). Рішення про призначення компенсації або про відмову в її наданні мають ухвалити протягом десяти робочих днів. 

Розмір компенсації розраховують, виходячи зі 100% мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня відповідного року (у 2024 році — це 7100 гривень). Батьки (опікуни) отримують компенсацію за кожну годину догляду дитини муніципальною нянею. Максимальна тривалість догляду — 165 годин на місяць. Саме за таку кількість годин можна отримати 7100 гривень. Компенсацію за послуги “муніципальної няні” виплачують щомісяця до десятого числа на вказаний під час подання документів рахунок. 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *