17 Вересня, 2024 5:23 am

Нацбанк встановив ліміт на банківські перекази. Чи не заблокують тепер рахунки волонтерів?

Починаючи із жовтня, фізичні особи зможуть переказати з картки на картку не більше як 150 тисяч гривень протягом місяця.

Нові правила покликані мінімізувати використання платіжних систем для тіньових операцій. А от на діяльність волонтерів не мали б вплинути, запевняють у НБУ. Подробиці — у розмові з кандидатом економічних наук Олександром Хмелевським та виконавчим директором Економічного дискусійного клубу Олегом Пендзином.

— У чому саме полягає нововведення? 

● О. Хмелевський: 

— По-перше, Нацбанк встановлює ліміт лише на вихідні перекази, тобто надходження на картку не буде обмежено. По-друге, ліміт стосується переказів з усіх рахунків фізичної особи, які відкриті в одному банку. Тобто якщо відкрити рахунки в різних банках, то можна з кожного банку протягом місяця переказати по 150 тисяч гривень. 

По-третє, необмеженими залишаються перекази між власними рахунками клієнта, перекази на рахунки юридичних осіб, а також перекази на рахунки фізичних осіб за реквізитами IBAN. По-четверте, ліміти не застосовують для осіб, які мають офіційні підтверджені доходи понад 150 тисяч гривень на місяць. 

— Яка мета запроваджених обмежень? 

● О. Хмелевський: 

— Своє рішення НБУ пояснює боротьбою з особами, які використовують рахунки для незаконної діяльності. За версією регулятора, деякі люди за певну плату передають реквізити своїх платіжних карток третім особам, які своєю чергою відмивають через них брудні гроші. НБУ стверджує, що таким чином в Україні відмивають 200 мільярдів гривень на рік. Зауважу, свого часу на міжнародному рівні встановлено чіткі критерії відмивання коштів. Йдеться про гроші, отримані від торгівлі наркотиками, людьми, нелегальної торгівлі зброєю та людськими органами. Після 11 вересня 2001 року до цього переліку додано фінансування тероризму. 

— Чи не вплинуть обмеження НБУ на діяльність волонтерів? 

● О. Пендзин: 

— Ні. Ліміти не застосовуватимуть до рахунків волонтерів. Нацбанк у спеціальній постанові визначив п’ять критеріїв належності до волонтерської діяльності. Щоб надавачі платіжних послуг ідентифікували фізичну особу як волонтера, вона повинна відповідати щонайменше двом критеріям з п’яти. Для прикладу, особа має бути офіційно зареєстрована як волонтер й надати лист від державного органу, військової частини чи благодійного фонду про співпрацю у зборі коштів. Або ж особа має підтвердити інформацією з відкритих джерел чи зі соціальних мереж свою волонтерську діяльність та мету збору коштів. Додам, що на фінансову активність пересічних громадян новація також не вплине. Адже 98% клієнтів банків здійснюють щомісяця перекази, які не перевищують 150 тисяч гривень. 

— Як вважаєте, чи допоможе рішення НБУ у боротьбі з відмиванням коштів? 

● О. Пендзин: 

— Ліміти запроваджено тимчасово, на шість місяців. Це перший крок на шляху посилення контролю за фінансовими операціями. За пів року Нацбанк разом з правоохоронними органами підготують зміни до законодавства, які б унеможливлювали відмивання грошей. 

● О. Хмелевський: 

— В останні п’ятнадцять років у світі був запроваджений жорсткий контроль за банківськими розрахунками. Тепер під підозру можуть потрапити будь-які операції. Банки розробляють цілі методики з виявлення підозрілих транзакцій. Кожен громадянин може зіткнутися зі ситуацією, коли банк заблокує його рахунок та вимагатиме документи, які підтверджують походження коштів чи мету операції. Нині не правоохоронні органи повинні довести незаконне походження коштів чи факт їх відмивання, а сама особа має довести свою невинуватість. 

Як наслідок, люди стали обмежувати свої банківські операції. Перевагу віддають криптовалюті, іноземній валюті, готівці та іншим засобам платежу. А це призводить до зменшення податкових надходжень. 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *