17 Вересня, 2024 5:27 am

Всюдиходи  для захисників: миколаївські умільці переобладнують старі автівки на багі та пікапи

Переобладнання машину у середньому триває від двох до трьох місяців.

Від початку великої війни майстри переробили вже понад 60 машин. І поділилися тонкощами своєї роботи. 

“До повномасштабного вторгнення наша майстерня зазвичай обслуговувала автомобілі цивільних. Але вже у перші місяця 2022-го пішли запити від військових на створення високопрохідних машин типу багі. Вони дуже потрібні на фронті, особливо там, де звичній автівці важко пройти, — розповідає Ігор Казьмін, власник майстерні та ініціатор виготовлення всюдиходів. — Багі використовують підрозділи розвідки. З їх допомогою проводять евакуації з окопів, перевезення протитанкових комплексів тощо. Тобто кожен підрозділ використовує цю машину під свої потреби. У такій автівці головне не вигляд, а функціональність. Найперше вона має бути міцною”. 

/storage/2024/09/04/image/md_yo2v_16-arh-100.jpeg

● З початку повномасштабного вторгнення миколаївські майстри переобладнали для військових понад 60 автівок. Фото з архіву Ігоря Казьміна 

За словами Ігоря Казьміна, щоб переробити машину на багі, йде у середньому від двох до трьох місяців. Майстри використовують у роботі запчастини від інших автівок, а часом і елементи броні російської техніки, яку наші воїни під час боїв захоплюють у ворога. 

“Якось військові пригнали ГАЗ-66. Ми туди приладнали кабіну і двигун від позашляховика Ford, бронювали її протимінним захистом. Вийшов потужний всюдихід, — каже пан Ігор. — Працювати з такими машинами добре, бо якщо якась деталь зламається, то не проблема знайти й поміняти. Був випадок, коли пенсіонер з Черкас віддав задармо свій Opel, і ми його теж переробили на всюдихід. Часто у майстерню для переобладнання на багі привозять повноприводні автівки-донори після ДТП, прильотів. Щойно готові машини пройдуть технічне обслуговування, віддаємо їх воїнам, адже на передовій важлива кожна хвилина. Вже потім бійці чи волонтери покривають витрати на ремонт. Постійно дістаємо позитивні відгуки з фронту, воїни хвалять наші багі, які нерідко рятують життя”. 

Крім багі, у майстерні переробляють седани та хетчбеки на пікапи. Вони, кажуть автослюсарі, виконують сотні повсякденних бойових завдань — завозять воду та їжу на позицію, полюють на БпЛА ворога, розвідують маршрути зенітних ракетних комплексів окупантів. “От нещодавно переобладнали Skoda Octavia, а зараз взялися за седан Saab 9000. Спектр роботи різний — зрізаємо зайву частину кузова, заварюємо задні двері, посилюємо дуги, перевіряємо підвіску, робимо підлогу, перегородки, замінюємо ремені, мастило. І за півтора-два тижні пікап готовий. Сподіваємося, що він довго прослужить на фронті, наближаючи нашу перемогу”, — каже Ігор Казьмін.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *