17 Вересня, 2024 5:29 am

Путін хоче кожного дня масово обстрілювати Україну, але у нього не вистачає ракет

Політичний аналітик Олександр Кочетков оцінив запас ракет у країни-агресора РФ.

Фото: вікіпедія. Платформа для запуску ракет Fateh-360

Фото: вікіпедія. Платформа для запуску ракет Fateh-360

Цієї ночі ворог знову влаштував масований обстріл України. Щоправда на відміну від 4-го вересня, тепер до атаки залучив більше БПЛА, ніж ракет. Політичний аналітик Олександр Кочетков оцінив запас ракет у країни-агресора РФ і спрогнозував, як часто окупанти можуть завдавати масованих ракетних ударів по Україні.

Росія втричі збільшила виробництво ракет, але їх все одно не вистарчає

За словами Кочеткова, Росія сьогодні може виробляти 150-160 ракет на місяць. “З початку повномасштабної війни Росія втричі збільшила виробництво ракет. Тому РФ може здійснювати масовану ракетну атаку раз на місяць, а в проміжках між такими атаками 5-10 ракет запускати мало не щодня”, – ідеться в колонці Кочеткова для Главреда.

При цьому, за його словами, Росія прагне здійснювати масовані атаки щодня. “А ракет для масованих ударів їй не вистачає, тому вона із задоволенням візьме ракети в Ірану або КНДР – у будь-кого, хто б їх давав”, – вважає аналітик.

За оцінкою Кочеткова, Іран не зможе поставити Росії багато ракет, оскільки вони потрібні самому Тегерану. “На нього [Тегеран] може чекати і ескалація, і протистояння, і майже повноцінна війна. Тому Іран не буде віддавати ракети, які можуть знадобитися йому самому. Якусь кількість він, звичайно, може надати Росії, але велику кількість – ні”, – вважає Кочетков.

Іран передать РФ балітичні ракети двох типів

Іран найближчими днями передасть Росії балістичні ракети. Контракт про їхнє постачання було укладено ще в грудні 2023 року. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Аналітики ISW зазначають, що Іран “неминуче” доставить балістичні ракети в Росію для підтримки російського вторгнення в Україну. Неназваний європейський чиновник повідомив, що Іран може почати постачання балістичних ракет до Росії “впродовж кількох днів”.

Джерела європейських розвідувальних служб у серпні 2024 року повідомили агентству Reuters, що Іран та Росія підписали контракт у грудні 2023 року на постачання Іраном до РФ балістичних ракет ближнього радіусу дії Ababil і балістичних ракет малої дальності Fateh-360.

Джерела розвідки додали, що десятки російських військовослужбовців зараз проходять в Ірані підготовку з експлуатації ракет “Фатех-360”.

“Придбання Росією балістичних ракет Ababil або Fateh-360, імовірно, дасть змогу російським військам завдавати ударів по ближніх українських цілях, зберігаючи водночас російські запаси ракет вітчизняного виробництва, як-от “Іскандер”, для ударів по дальніх українських цілях”, – вважають експерти ISW.

Балістична ракета Ababil – невелика за розмірами іранська ракета завдовжки 3,7 м, яка важить 240 кг і має дальність до 86 км.

Ці ракети мають дві версії: із супутниковою та інерціальною навігацією, а також має додаткову оптико-електронну систему наведення на кінцевій ділянці.

Fateh-360 – іранська балістична ракета, яка має довжину в 5,1 метра, при діаметрі 368 мм, загальну вагу 787 кг. На бойову частину припадає 150 кг. Ракета досягає швидкості 4 Маха, дальність польоту – до 120 км. Система наведення складається з інерціальної системи та супутникової навігації. Ця розробка також відома під назвою BM-120, а про її існування стало відомо лише наприкінці 2021 року.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *