17 Вересня, 2024 5:23 am

США відмовилися відправляти в Україну фахівців для обслуговування F-16

Без цивільних американських підрядників підтримувати обслуговування F-16 Україні буде складно, застерігають аналітики.

Адміністрація президента США Джо Байдена не дозволила відправляти в Україну цивільних підрядників для обслуговування західної техніки. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

США заборонили в Україну фахівців для обслуговування: яка причина

За інформацією видання, Рада національної безпеки розглянула пропозицію відправити в Україну цивільних підрядників для обслуговування наданої техніки, але розвідка та інші заявили, що це було б надто ризиковано. “Розвідка висловила стурбованість у зв’язку з перспективою нападу Росії на американських підрядників в Україні”, – заявив представник США.

Співрозмовники WSJ сказали, що США сподіваються на те, що європейські країни візьмуть на себе більшу частину зобов’язань з обслуговування F-16. У Пентагоні кілька представників виступили за відправку фахівців в Україну, проте Байден і його радник із національної безпеки Джейк Салліван висловили занепокоєння, що Міноборони США не має адекватних планів реагування на випадок, якщо спеціалісти будуть атаковані з боку РФ.

WSJ зазначає, що без цивільних американських підрядників підтримувати обслуговування F-16 Україні буде складно.

Україна втратила F-16 

На початку серпня офіційно стало відомо, що Україна отримала від партнерів винищувачі F-16. Проте днями один з переданих Україні літаків F-16 був втрачений. У Генштабі ЗСУ повідомили, що винищувач брав участь у відбитті масованого російського удару 26 серпня. Літак втратив зв’язок, коли заходив на наступну ціль. Внаслідок авіакатастрофи загинув пілот Олексій Месь “Мунфіш”.

Це сталося 26 серпня, під час відбиття російського масованого удару. Льотчик Олексій Месь у повітряному бою знищив три крилаті ракети та один ударний БПЛА, повідомили Повітряні сили Збройних сил України у четвер. Пілот “врятував українців від смертоносних російських ракет… ціною власного життя”, заявили у командуванні Повітряних сил України.

Олексій Месь був одним із перших українських пілотів, який пройшов навчання на західних винищувачах F-16 у Данії. Побратими згадують, що він був майстерним льотчиком й відмінно виконав свої перші завдання на F-16, щойно вони прибули до України наприкінці липня.

“29 серпня попрощатися з пілотом прийшли його побратими-льотчики, командири і підлеглі, друзі і колеги, сотні простих українців. Шану з неба полеглому пілоту віддала пара винищувачів МіГ-29. Політ над процесією виконали бойові друзі Олексія. Наказом Головнокомандувача Збройних сил України підполковнику Олексію Месю присвоєно військове звання полковник посмертно”, – йдеться у дописі.

На тлі втрати президент Володимир Зеленський звільнив Миколу Олещука з посади командувача Повітряних сил ЗСУ. Утім, міністр оборони України Рустем Умєров заявив, що це звільнення не пов’язане із катастрофою винищувача F-16.

“Я б, мабуть, сказав, що це ротація. Це два окремих питання… на даному етапі я б їх не пов’язував”, — сказав він CNN.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *