19 Вересня, 2024 6:19 am

У Смілі місцевий “авторитет” побив ветерана війни: нардеп звернувся до міністра

У Смілі Черкаської області наприкінці серпня сталась жахлива подія. Військовому, добровольцю Анатолію Гончаренку, який два роки воював, захищав Бахмут, демобілізувався через поранення, погрожував розправою місцевий чоловік, якого тут називають “бандюком”.

Скриншоти з відео, джерело: facebook.com

Під час зустрічі “авторитет” вдарив Анатолія, той впав на землю. Удар був сильним: військовий не міг самостійно підвестись, адже вдома лікує поранення та контузії. Тим часом поліція повідомила, що не отримала “ніяких заяв”, лише після суспільного тиску правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тим часом полковник ЗСУ, нардеп Сергій Рудик звернувся щодо цієї ситуації до міністра МВС Ігоря Клименка.

Побиття ексвійськового у Смілі: що відомо

У соцмережах про побиття смілянця Анатолія Гончаренка розповіли лише кілька днів тому, хоча інцидент стався наприкінці серпня.

“Захисник України, учасник бойових дій, який служив в підрозділі ССО (Сили Спеціальних Операцій) Анатолій Гончаренко написав у Фейсбуці пост про прикру ситуацію, яка сталася на дорозі з його батьками. А саме про те, що невідомі чоловіки на своєму автомобілі створили аварійну ситуацію на дорозі і при цьому на протязі всього шляху принижували непристойними знаками та нецензурною лайкою батьків Анатолія. В публікації воїна йшлося про те, що він прагнув ідентифікувати водія, щоб вирішити конфлікт”, – написала волонтерка Наталія Осика.

Посилання на запис у facebook

Анатолій зняв номерні знаки з автомобіля, за кермом якого їхав водій, що ображав його батьків. У соцмережах на його пост відгукнувся сам “винуватець” і призначив зустріч. Ним виявився місцевий “кримінальний авторитет” Вадим Долотенко.

Під час зустрічі водій конфліктував, принижував та завдав Анатолію сильний удар в обличчя. Колишній військовий впав, адже мав поранення на фронті і його стан здоров’я незадовільний. На повному відео видно, що був і другий удар, більше того – один із поплічників Долотенка копав ногою ветерана, який вже лежав на землі. Після побиття Анатолія змусили записати та опублікувати вибачення.

Посилання на запис у facebook

Поліція повідомила, що захисник відмовився від госпіталізації, а також зазначив, що “претензій ні до кого не має та написав зустрічну заяву, в якій просив не проводити подальші дії й припинити розгляд справи”.

Побиття ветерана: щодо поліцейських проводять службове розслідування

Після розголосу про ситуацію у соцмережах 9 вересня з 10:00 по 11:00 сміляни влаштували мирну акцію на підтримку військових та їхніх родин біля Смілянського відділення поліції.

“Місцеве б*дло на чолі з Вадимом Долотенком перетнуло червону межу! Всі причетні мають відповідати за ці аморальні вчинки та свідоме бездіяння, яке нагадує рашистські методи приниження наших захисників! Так залишати це ганебне свавілля, ми як цивільні не маємо ніякого права!” – зазначили організатори акції.

Посилання на відео у facebook

Після тиску та резонансу відділ комунікації поліції Черкаської області 10 вересня повідомив, що поліція у Смілі розпочала кримінальне провадження, щоправда, за фактом хуліганських дій. Щодо дій працівників поліції керівництвом главку розпочато службове розслідування.

У пресрелізі поліції йдеться, що вони бачились із Гончаренком двічі – першого разу він нібито відмовився від будь-яких заяв, лише другого разу чоловік погодився написати заяву щодо нанесення йому тілесних ушкоджень. Відомості внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України: у ході досудового розслідування можлива додаткова кваліфікація події.

Народний депутат і полковник ЗСУ Сергій Рудик звернувся до міністра МВС Ігоря Клименка щодо дій поліції у Смілі. “Офіційно звернувся до міністра внутрішніх справ щодо проведення службового розслідування дій, а точніше сказати – бездіяльності смілянських поліцейських, відсторонення керівництва місцевої поліції, і відкриття кримінального провадження за фактом погроз і нанесення тілесних ушкоджень (а не хуліганки, як вважають вони). Ми не маємо дозволити спустити цю справу на гальмах. Кожен факт образи військового, без винятків, має отримати найжорстокіше покарання!” – зазначив він.

Посилання на facebook

Додамо, Вадим Долотенко є фігурантом мінімум ще одного кримінального провадження, слідство у якому вже завершено. Йдеться про грабіж, який стався у Смілі у 2020 році. Долотенко зірвав із жінки золотий кулон, його засудили за статтею “грабіж” до року ув’язнення, проте замінили це покарання умовним терміном.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *