19 Вересня, 2024 6:17 am

З кожним днем все більше українців хочуть домовлятися про припинення війни: з цим незгодні військові

Видання The Wall Street Journal пише, що в українському суспільстві зростає напруга між тими, хто воює, і тими, хто ні: зокрема, щодо теми мирних переговорів з Росією.

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

“Через два з половиною роки війни, коли загинули десятки тисяч людей і Росія просувається на сході, деякі українці задаються питанням, яке донедавна було табу: чи не настав час спробувати домовитися?” – зазначає газета.

Тільки кожен 5-ий військовий в Україні хоче переговорів, – WSJ

Опитування громадської думки показують, що підтримка якихось переговорів з Москвою повзе вгору після того, як контрнаступ України минулого року не зміг повернути значну територію, хоча більшість українців все ще заявляють, що хочуть продовжувати боротьбу за повернення всіх окупованих Росією земель.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що сподівається використати захоплену Києвом територію в Курській області Росії як важіль для мирної угоди. Однак, одна ключова група населення, як і раніше, негативно ставиться до будь-якої угоди з Росією: це військові.

“Згідно з одним із нещодавніх опитувань, тільки 18% ветеранів і військовослужбовців, які перебувають на дійсній військовій службі, вважають, що Україна повинна прагнути до припинення війни шляхом переговорів, що є найнижчим показником серед усіх демографічних груп, які брали участь у дослідженні. 15% солдатів і ветеранів заявили, що долучилися б до збройного протесту, якби Київ підписав мирний договір, з яким вони незгодні”, – пише видання.

Командир Третьої штурмової бригади Андрій Білецький, зазначив, що, хоча в суспільстві й накопичується втома від війни, “жодної військової катастрофи не сталося”. “Україна може відвоювати, принаймні, дуже значну частину територій. Я бачу величезну небезпеку в тому, щоб припинити війну навмання”, – сказав він.

WSJ: люди в Україні більше готові до переговорів з РФ

Як зазначає видання, багато військових переконані, що в разі укладення мирного договору Путін скористається перервою в бойових діях тільки для того, щоб переоснастити російські збройні сили, а потім знову вторгнеться в Україну. Інші кажуть. що жертви загиблих товаришів були б марними, якби Україна просто погодилася віддати території Росії.

Водночас, хоча опитування показують, що широка громадськість, як і раніше, скептично ставиться до угод із Путіним, багато хто – особливо молодь – готові навіть на невиграшні умови миру, щоб зупинити війну.

Як зазначає Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, зміна громадської думки дасть президенту Володимиру Зеленському можливість укласти якусь угоду. “Сам факт того, що люди, схоже, більше готові до переговорів із Росією, – це велика зміна”, – сказав Дубовик. Він додав, що будь-яке припинення вогню пов’язане зі значним політичним ризиком: “Багато українців, ймовірно, сприймуть його як погану угоду”.

Багато солдатів, які воюють на сході, кажуть, що між тими, хто воює, і жителями великих міст країни, які не звертають уваги на війну, утворився бар’єр. “Уряд створив умови, за яких ті, хто справді мотивований, не погодяться на угоди, що віддають територію. Але ті, хто не воює, ухвалюватимуть рішення. Це болісно”, – каже один із військових.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *