17 Вересня, 2024 5:28 am

Суд у Гаазі вимагає заарештувати Путіна, – BBC

За законом Путін повинен опинится у кайданках 3 вересня, щойно ступить на монгольську землю.

У пресслужбі Міжнародного кримінального суду підтвердили, що влада Монголії зобов’язана затримати президента РФ Володимира Путіна, на арешт якого видано ордер. Про це пише BBC.

Монголія грає на дві сторони

Прессекретар Міжнародного кримінального суду Фаді ель-Абдалла сказав, що суд покладається на держави-учасниці, зокрема і Монголію, у виконанні своїх рішень. З його слів, у Монголії, як і інших членів МКС, є “зобов’язання співпрацювати із судом”. Це стосується й ордерів на арешт, зокрема щодо Путіна. За логікою, Путіна мали б заарештувати, щойно він зійде з трапу літака.

Нагадаємо, поїздка, запланована на вівторок, 3 вересня, стане першим візитом Путіна до країни, яка підписала Римський статут МКС, відколи суд виніс ухвалу про його арешт у березні 2023 року. 

Путін зібрався до Монголії на запрошення президента країни Ухнаагійн Хурелсуха. Глава Кремля планує взяти участь у заходах, присвячених 85-річчю “спільної перемоги радянських і монгольських збройних сил над японськими мілітаристами на річці Халхін-Гол”.

Монголія ратифікувала Римський статут 2002 року. Минулого року представник країни був обраний суддею Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Путін – військовий злочинець і повинен постати перед правосуддям

У Міністерстві закордонних справ України нагадали уряду Монголії, що президент Російської Федерації Володимир Путін, який зібрався відвідати цю країну, є воєнним злочинцем, на якого Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт. Про це йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства.

“Викрадення українських дітей є лише одним із численних злочинів, за які Путін і решта військово-політичного керівництва РФ мають постати перед правосуддям. Ці особи винні в агресивній війні проти України, звірствах проти українського народу, вбивствах, зґвалтуваннях, пограбуваннях, обстрілах цивільної інфраструктури та геноциді”, — наголосили в українському МЗС.

Українське зовнішньополітичне відомство закликало монгольську владу виконати обов’язковий міжнародний ордер на арешт та передати Путіна до Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі, юрисдикція якого визнається Монголією.  

Щоправда Монголія дала російській стороні гарантії, що з їхнім вождем нічого не трапитья на їхній території. Гарантом того, що Путіна не передадуть до суду виступив і Китай.

У Кремлі теж впевнені, що з їхнім лідером нічого не трапиться. Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не переживає через майбутній візит Володимира Путіна до Монголії, яка визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду (МКС). Про це пишуть російські пропагандистські ЗМІ.

“Ні, немає переживань”, — сказав Пєсков у відповідь на запитання журналістів на брифінгу, чи є у Кремля побоювання з приводу майбутньої поїздки Путіна.

За його словами, у Кремля “прекрасний діалог з друзями з Монголії”. На запитання про те, чи були переговори з владою Монголії щодо ордера, який видав МКС, Пєсков відповів: “Зрозуміло, всі аспекти візиту ретельно готувалися”.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *