19 Вересня, 2024 6:24 am

Для нас це “зайчики”: командир пояснив різницю між українськими екс-засудженими та “вагнерівцями”

Він вважає, що погане ставлення до нових мобілізованих чи відправка колишніх ув’язнених на “м’ясні штурми” буде невигідна для репутації батальйону.

Командир “спецбатальйону” Шквал, укомплектованого ексзасудженими, з  позивним Дельфін пояснив відмінність українського батальйону від Шторм Z чи ПВК “Вагнер”.

“Усім… Про підготовку, ставлення та забезпечення, я думаю, вам вже пояснили. Але ще важлива відмінність: у росіян як були “поняття” на зоні, так вони їх тягнуть і до війська. У них не солдати, не воїни, у них зеки, яким видали зброю. У нас діють суворі правила. Перше: ніякої кастовості. Для мене усі, хто підписав контракт, – військовослужбовці Збройних Сил України, і відрізняються вони відповідно до статуту – званням та військовою посадою. Хто там був “блатним”, а хто “опущеним”, – мені не цікаво”, – сказав він виданню NV.

За його словами, такий розподіл у них заборонений.

“Пункт другий: для нас це не зеки, це наші бійці, такі самі військовослужбовці. Ми їх навчаємо, ми поруч воюємо, ми будуємо людські стосунки. Саме слово “зек” ви чули сьогодні від когось з наших по відношенню до мобілізованих? Ні! Для нас це “зайчики””, – пояснив Дельфін.

Він додав, що погане ставлення до нових мобілізованих чи відправка колишніх ув’язнених на “м’ясні штурми” буде невигідна для репутації батальйону. За його словами, інформація про умови служби швидко доходить до місць позбавлення волі, а це впливає на бажання ув’язнених доєднуватися до підрозділу.

Комбат оцінює рівень свого підрозділу як дуже високий, що було доведено в перших боях. Згадує випадки, коли суміжні бригади, дізнавшись, що поряд на ділянці будуть воювати колишні засуджені, висловлювали щодо цього скепсис. Проте вже після перших боїв вибачались та казали, що не чекали подібної готовності та стійкості.

Командир переконаний, що експеримент зі створенням підрозділів Шквал вже показав свою ефективність та надалі має бути розширений. Дельфін є прихильником збільшення кількості статей Кримінального кодексу, засуджені за якими можуть проситися на фронт. Зокрема, зараз заборонено мобілізувати людей, винних в умисному вбивстві.

“Стаття одна, а люди бувають дуже різні і обставини різні. Ми здатні відбирати адекватних людей навіть з такими звинуваченнями. Ми також здатні забезпечити певний нагляд за ними, тож цивільні можуть не хвилюватися. А для людини це, можливо, шанс спокутувати свою провину та почати нове життя”, – додав він.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *