19 Вересня, 2024 6:26 am

Стаж, дострокова пенсія, надбавки і соцдопомога: 8 найактуальніших запитань про пенсію

Що впливає на суму нарахованої пенсії? Хто має право на надбавку та яку? І як зараховується стаж, набутий за кордоном?

У пенсійне законодавство часто вносяться зміни. Тому в тих, хто збирається на заслужений відпочинок, як і в пенсіонерів, виникає чимало запитань. На найпоширеніші з них відповідають: Марія Білецька, заступниця начальника ГУ ПФУ у Львівській області, Андрій Дзісь, адвокат із пенсійного забезпечення “Мережі права”, та Галина Луць, заступниця начальника відділу соціальних гарантій управління соціального захисту ЛМР.

ХТО МАЄ ПРАВО НА ДОСТРОКОВУ ПЕНСІЮ ЗА ВІКОМ? 

● М. Білецька: 

— У 50 років на дострокову пенсію можуть виходити багатодітні матері, якщо вони мають стаж не менше як 15 років. Йдеться про жінок, які народили п’ятьох або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку. Також у цьому віці мають право на пенсію учасниці бойових дій за наявності страхового стажу не менше як 20 років (чоловіки за наявності страхового стажу не менше як 25 років — у 55). 

Право на достроковий вихід на пенсію за віком на пільгових умовах є у чоловіків, які досягли 50 років і мають стаж не менше як 25 років, з них не менше як 10 років — на шкідливих роботах. Жінки зі стажем роботи не менше як 20 років, з них не менше як 7 років 6 місяців — на шкідливих роботах, можуть виходити на пенсію у віці до 50 років. А ті, які народилися з 1 жовтня 1974-го по 31 грудня 1975 року — вже в 50. Педагогічні працівники теж можуть виходити на пенсію у віці 55 років. Учителю необхідно мати не менше як 30 років педагогічного стажу і вислугу років. Станом на 1 жовтня 2017-го — 26 років та 6 місяців. 

ЩО ВПЛИВАЄ НА СУМУ НАРАХОВАНОЇ ПЕНСІЇ? 

● М. Білецька: 

— Вона залежить від стажу й заробітної плати, яку отримувала людина впродовж своєї трудової діяльності. Чим вони більші, тим більшим буде розмір пенсійних виплат. Сьогодні, розраховуючи розмір пенсії, береться до уваги увесь стаж — як страховий, коли сплачувалися страхові внески, починаючи з 2000 року (згідно з даними персоніфікованого обліку), так і стаж до 2000 року (згідно з даними з трудової книжки). 

Що ж до заробітку, то він береться за даними персоніфікації і за будь-який 60-місячний період до липня 2000-го. Заробітна плата за цей період враховується, якщо підприємство, де працювала людина, ще існує, або є правонаступник, або документи з підприємства передані в архів.

ЯКЩО ЛЮДИНА НІДЕ НЕ ПРАЦЮВАЛА ОФІЦІЙНО, ТО ЧИ ОТРИМУВАТИМЕ ВОНА ПЕНСІЮ АБО, МОЖЛИВО, ЯКУСЬ ІНШУ ВИПЛАТУ? 

● М. Білецька: 

— Якщо людина ніде не працювала офіційно й у неї взагалі немає страхового стажу, то не матиме права на пенсію. Сьогодні, аби отримувати пенсію по віку з 60 років, потрібно мати 31 рік стажу. Якщо стільки немає, то вихід на пенсію відкладається. До прикладу, якщо є від 25 до 31 року стажу, то — до 63, якщо більше як 15 років стажу, то — до 65. У 2028-му, щоб вийти на пенсію у 60, треба буде мати щонайменше 35 років стажу. Маючи стаж від 15 років, можна буде вийти на пенсію лише у 65 років. Береться до уваги загальний стаж. 

● Г. Луць: 

— Особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю виплачується державна соціальна допомога. Її призначають з 65 років у розмірі 2361 гривні. Але лише малозабезпеченим (середньомісячний сукупний дохід такої особи за пів року до звернення не має перевищувати розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, — 2361 гривня). При тому враховується дохід не лише особи, яка не має права на пенсію, а всіх членів сім’ї. Наприклад, особа одружена. Тоді враховуються доходи чоловіка (дружини). Якщо чоловік чи дружина має пенсію, до прикладу, 6000 гривень, то, поділивши на двох, вийде по 3000 гривень. А це більше, ніж розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Отже, допомогу не призначать. 

Якщо особа, яка не має права на пенсію, працювала й отримувала мінімальну зарплату, то після звільнення їй доведеться чекати шість місяців і лише тоді звертатися до органів соцзахисту для призначення державної соціальної допомоги. 

КОМУ ЗАРАХОВУЄТЬСЯ СТАЖ У ПОДВІЙНОМУ РОЗМІРІ? 

● М. Білецька: 

— У подвійному розмірі зараховується стаж до 2003 року включно для працівників закладів охорони здоров’я (протичумних, лепрозорних, психіатричних; інфекційних установ реанімаційних відділень; відділень та установ, де лікуються особи, заражені ВІЛ чи хворі на СНІД). 

Під час обчислення страхового та пільгового стажу можуть подвоюватися періоди роботи по 1991 рік в районах Крайньої Півночі та в умовах, прирівняних до робіт у таких районах. Проте не завжди стаж подвоюється. Іноді він збільшується лише у 1,5 раза. Це залежить від того, коли й у яких регіонах людина працювала. Обчислення пільгового стажу проводиться відповідно до записів у трудовій книжці чи письмового договору, в якому зазначено період роботи працівника в умовах Крайньої Півночі. 

ЧИ ЗАРАХОВУЮТЬСЯ ПЕРІОДИ НАВЧАННЯ ТА ДЕКРЕТНОЇ ВІДПУСТКИ ДО СТАЖУ? 

● М. Білецька: 

— До липня 2004 року періоди здобуття освіти на денній формі навчання і декретних відпусток автоматично зараховувалися до стажу. А з 2004-го період навчання зараховується лише за умови сплати страхових внесків (укладання договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування). 

Періоди декретних відпусток зараховуються до страхового стажу матері, якщо вона отримувала допомогу по догляду за дитиною до 3-х років, за даними системи персоніфікованого обліку. Це відображається у Реєстрі застрахованих осіб. 

● Г. Луць: 

— До речі, до страхового стажу також зараховується період здійснення догляду за особами з інвалідністю І групи. У такому випадку страхувальником людини є орган соцзахисту населення. Ми видаємо довідки для підтвердження цього стажу. 

ЯК ЗАРАХОВУЄТЬСЯ СТАЖ УКРАЇНЦЯМ, ЯКІ ОФІЦІЙНО ПРАЦЮВАЛИ ЗА КОРДОНОМ? 

● М. Білецька: 

— Україна уклала угоди із 9 країнами про співпрацю у сфері пенсійного забезпечення. Йдеться про Польщу, Іспанію, Португалію, Литву, Латвію, Естонію, Болгарію, Чехію та Словаччину. Офіційний трудовий стаж, набутий у цих країнах, ПФУ зараховує у повному обсязі для визначення права на призначення пенсії. Наприклад, в Україні людина працювала 15 років і за кордоном ще 16. Тож враховуватиметься стаж 31 рік. Але вже для обчислення розміру пенсії враховується лише український стаж і заробіток, який був в Україні. 

● А. Дзісь: 

— Торік припинено дії угоди між Україною і РФ про трудову діяльність та Україною й Білоруссю про гарантії прав громадян у галузі пенсійного забезпечення. Частина українських громадян працювали у цих країнах. Але тепер органи ПФУ не зараховують період роботи на території РФ та інших країн СНД з 1 січня 1992 року до загального стажу. Тому ці питання вирішуються у судах. Та якщо людина продовжувала працювати у згаданих країнах після виходу України з угоди, то отриманий стаж уже точно не зараховуватиметься органами ПФУ. 

ХТО МАЄ ПРАВО НА НАДБАВКУ ДО ПЕНСІЇ ЗА ВІКОМ? 

● М. Білецька: 

— Надбавку до пенсії за віком можуть отримувати непрацюючі пенсіонери, які мають на утриманні неповнолітніх дітей. Розмір надбавки становить 150 гривень на кожну дитину й виплачується до досягнення дітьми 18-річного віку. 

Також надбавка до пенсії за віком виплачується жителям гірських населених пунктів у розмірі 20% від суми виплати. Є надбавка й за донорство крові. Почесні донори України мають право на отримання надбавки до пенсії у розмірі 10% від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (292 гривні). 

А ще передбачені компенсаційні виплати для певних категорій пенсіонерів. Якщо в особи віком від 65 років і більше, яка не працює і має страховий стаж не менше як 35 років у чоловіків та не менше як 30 років у жінок, пенсія не перевищує 40% мінімальної заробітної плати, то їй надається надбавка у розмірі не більше ніж 300 гривень. Загалом, чим менша пенсія, тим більша надбавка. 

Якщо в осіб, яким виповнилося 70 років і більше, страховий стаж становить менше ніж 35 років у чоловіків і менше ніж 30 років у жінок, доплата до пенсії встановлюється у розмірі, пропорційному до наявного страхового стажу, відштовхуючись від 3240 гривень. Розмір пенсійної виплати в осіб, яким виповнилося 80 років і більше, за наявності страхового стажу не менше ніж 25 років у чоловіків і не менше ніж 20 років у жінок, не може бути меншим, ніж 3370 гривень. В осіб у віці від 75 до 80 років — не менше ніж 3240 гривень. 

Також передбачені щомісячні компенсаційні виплати для пенсіонерів віком від 70 років та старших. Вони встановлюються, якщо розмір пенсії цих пенсіонерів менший як 10 340 гривень. Тож 80-річним і старшим, які мають страховий стаж 20 (у жінок) та 25 років (у чоловіків) надається надбавка 570 гривень. Пенсіонерам віком 75 — 80 років — 456 гривень. А віком 70— 75 років — 300 гривень. 

КОМУ ПРИЗНАЧАЄТЬСЯ ПЕНСІЯ У ЗВ’ЯЗКУ З ВТРАТОЮ ГОДУВАЛЬНИКА? 

● М. Білецька: 

— Загалом пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї, які перебували на утриманні померлої особи, якщо вона єдина мала дохід. 

Отримувати таку пенсію може чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли віку 65 років, або пенсійного віку. А також — батьки і чоловік (дружина) померлого, які не були на утриманні померлого, але втратили джерело засобів до існування. Мають право на цю пенсію діти померлого годувальника (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника), які не досягли 18 років або старші за цей вік, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років. Як і діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх закладах, професійно-технічних, закладах вищої освіти, і діти-сироти (незалежно від того, чи вони навчаються). Та не довше ніж до досягнення ними 23 років. 

Розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї становить 50% пенсії за віком померлого годувальника. На двох та більше непрацездатних членів сім’ї — 100% пенсії за віком померлого годувальника. Виплата розподіляється між всіма одержувачами рівними частинами. 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *