17 Вересня, 2024 5:21 am

Україна може отримати “непомітні” крилаті ракети, яких на фронті ще не було, – Business Insider

Це вкрай ефективна зброя, яку можуть використовувати F-16.

Українські F-16 можуть стріляти дальше, ніж ATACMS. Це стане реальністю, якщо США погодяться відправити малопомітні ракети для ураження цілей з повітря.

У США не виключають, що в осінній пакет допомоги надійдуть такі ракети

Як повідомляє Business Insider, винищувачі F-16 незабаром можуть літати з малопомітними крилатими ракетами далекого радіусу дії американського виробництва. Але поки що США вирішують, чи передавати Києву ракети класу “повітря-земля” AGM-158 або JASSM. Ця високопрофільна зброя дасть Києву значно більшу дальність удару, ніж будь-які інші західні боєприпаси, які є в його арсеналі.

Також незрозуміло, як Україні дозволять використовувати JASSM, якщо вона їх отримає. США можуть обмежити використання, зокрема заборонити бити по цілях в Росії. 

Минулого місяця видання Politico вперше повідомило, що адміністрація Байдена відкрита для відправки JASSM в Україну. Раніше цього тижня агентство Reuters повідомило, що США були близькі до домовленості про відправку ракет до Києва в рамках пакету озброєнь, який буде оголошено восени, але остаточне рішення ще не прийнято. Пентагон також заявив, що рішення ще не прийнято.

“Ми ще навіть не зіткнулися з таким рішенням. Незважаючи на те, що Міністерство оборони завжди розглядає низку варіантів, я б не сказав, що ми близькі до угоди чи рішення щодо них, і тому не було обговорення обмежень”, – сказав представник Пентагону.

Що це за ракети JASSM і на що вони здатні

JASSM – це малопомітні ракети (оснащені системою стелс), які запускаються з літака для ураження надводних цілей. Їх можна запукати з великої відстані не наражаючи свої літаки на небезпеку. Їх розробила американська оборонна фірма Lockheed Martin, і вони служать більше двох десятиліть, хоча вперше бій за участю цих ракет показали лише кілька років тому. Лише невелика кількість країн має таку можливість.

Старіші варіанти JASSM мають боєголовку вагою 450 кг і радіус дії понад 370 км, що значно перевищує дальність інших західних ракет класу “повітря-поверхня”, надісланих в Україну, включно з ракетами Storm Shadow/SCALP-EG, наданими Британією та Францією.

З такою дальністю JASSM також перевершить дальність наземних тактичних ракетних систем ATACMS, які мають найбільший радіус дії з усіх боєприпасів, які Вашингтон відправляв Києву.

Завдяки JASSM Україна могла б розширити зону охоплення для ударів по військових об’єктах на території Росії. Однак США заборонили Києву використовувати ATACMS для ударів по території РФ, і вони можуть зробити те саме з JASSM, таким чином обмежуючи їхню корисність певною мірою. Цілі в глибині окупованого Росією Кримського півострова можуть бути чесними, оскільки Вашингтон там був більш поблажливим.

Київ уже отримує від Заходу різноманітні потужні ракети для свого нового, але невеликого запасу F-16. До них відносяться ракети “повітря-повітря” і зброя “повітря-земля”. Але JASSM нададуть винищувачам додаткові варіанти дальнього удару, які можуть бути корисними, навіть якщо їх використання буде обмежено окупованою Росією територією в Україні, як ATACMS.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *