19 Вересня, 2024 6:28 am

ISW: Кремль шукає посередників для переговорів з Україною, але є нюанс

Російська влада шукає країни, які могли б стати посередниками для мирних перемовин з Україною, але при цьому Кремль демонструє, що не планує “добросовісних” переговорів щодо завершення війни.

Так, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у Саудівській Аравії обговорював війну в Україні з представниками Бразилії та Індії, зазначає у щоденному огляді американський Інститут вивчення війни (ISW).

Росія не хоче “добросовісних” переговорів

Офіційні особи Кремля, ймовірно, намагаються сформувати міжнародні мирні посередницькі зусилля у війні в Україні, демонструючи небажання Росії брати участь у добросовісних переговорах з Україною. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зустрівся з міністром закордонних справ Бразилії Мауро Вієйрою та міністром закордонних справ Індії Субрахманьямом
Джайшанкаром на полях засідання Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ) у Саудівській Аравії 9 вересня.

Міністерство закордонних справ Росії стверджувало, що Лавров обговорював війну в Україні з Вієйрою та Джайшанкаром, але не надало подробиць.

Нагадаємо, Бразилія та Китай з травня 2024 року просувають свій мирний план із шести пунктів “Політичне врегулювання української кризи”, ключові принципи якого сприяють Росії. Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, зокрема, нещодавно підтвердив підтримку Індією миру в Україні на основі принципів міжнародного права, таких як повага до територіальної цілісності та суверенітету держав.

Лавров, однак, повторив шаблонні наративи Кремля 9 вересня, демонструючи небажання Росії брати участь у добросовісних переговорах з Україною, стверджуючи, що “Формула миру” президента України Володимира Зеленського, яка насправді базується на принципах міжнародного права, є “ультиматумом” і що Росія ніколи серйозно не розглядала цей план.

Українські офіційні особи відкрито запросили представника Росії відвідати другий мирний саміт України пізніше у 2024 році.

Лавров у Саудівській Аравії будує “архітектуру безпеки”

9 вересня Сергій Лавров взяв участь у спільному міністерському засіданні Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ) у Саудівській Аравії — в рамках зусиль Кремля з просування створення задуманої “євразійської архітектури безпеки”.

Він провів переговори з генеральним секретарем GCC Джасемом Мохамедом аль-Будайві, міністром закордонних справ Саудівської Аравії принцом Фейсалом бін Фарханом, а також наслідним принцом і прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом. Лавров і офіційні особи Саудівської Аравії обговорили зміцнення торгівлі, культурних відносин і двосторонніх інвестицій, а Лавров запросив бін Салмана на саміт БРІКС у Казані у жовтні 2024 року.

Нагадаємо, у липні 2024 року Лавров заявив, що Росія та Китайська Народна Республіка виступають у межах GCC за створення євразійської архітектури безпеки, і Лавров, ймовірно, використовував свої зустрічі з лідерами держав Перської затоки для просування цієї ідеї.

ISW раніше оцінював, що пропозиція Росії щодо євразійської архітектури безпеки узгоджується з довгостроковою стратегічною метою Росії щодо розформування західної єдності, розформування НАТО зсередини та руйнування нинішнього світового порядку.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *