19 Вересня, 2024 6:18 am

Україна використовує проти РФ секретні американські дрони, — Forbes

Штурмові безпілотники США залишаються загадкою протягом тривалого часу.

Фото: ukrainianworldcongress.org

Про цей безпілотник не говорили жодного разу до того часу, поки у березні 2022 року адміністрація Байдена не оголосила про передачу Києву 121 безпілотника Phoenix Ghosts, пише Forbes.

Таємний дрон Phoenix Ghost: як США озброїли Україну у війні з РФ

“Вони, очевидно, були дуже успішними, і ще США пообіцяли Україні ще 580 одиниць в липні 2022 року, а потім ще 1100 у листопаді 2022 року”, — пише видання.

Офіційних подробиць про Phoenix Ghost ніколи не повідомлялося. А після шквалу згадок у звітах Міністерства оборони він зник.

Прессекретар Пентагону Джон Кірбі заявив у квітні 2022 року, що дрон “надає можливості, подібні до серії безпілотних систем Switchblade — подібні можливості, але не точні”. AeroVironment Switchblade 600 і менший Switchblade 300 – це безпілотники-камікадзе або безпілотні боєприпаси, які постачаються в Україну.

Більшість деталей розповів ексрадник Офісу президента Олексій Арестович. Він сказав, що Phoenix Ghost переносила одна людина. Безпілотник мав боєголовку, ефективну проти середньої броні, і час польоту до шести годин. В Україні він має 60% ураження транспортних засобів.

Але нічого з цього не було підтверджено офіційними особами США, і жодних підтверджених зображень чи відео з фантомом ніколи не з’являлося. Офіційних згадок про це не було з 2022 року.

Що таке Phoenix Ghost ?

Phoenix Ghost, як пише американське видання, — це справжня техніка, яка постачається та використовується українськими силами на регулярній основі та має вражаючі нові можливості. І щось, дуже схоже на Phoenix Ghost, було використано для нападу на російську територію.

Зображення дрона у вільному доступі немає. Втім, деякі деталі розповів віцепрезидент компанії Aevex Aerospace Скіп Арні.

“Це чудовий приклад здатності швидкого реагування, і ми фактично отримали запит на створення системи. Це приклад систем, які різняться за радіусом дії, корисним навантаженням та типом”, — сказав Арні.

Під егідою Phoenix Ghost працює кілька різних безпілотників, а не окремий дрон. У квітні 2024 року на Summit Army Aviation Mission Summit 2024 Aevex представила боєприпас під назвою Atlas. У нього є старший брат “Домінатор”, який ще не виставлявся.

Атлас виглядає як краща версія російського Ланцета, а Домінатор нагадує менший Шахед для ураження далеких цілей. Важливо, що в літературі компанії Atlas і Dominator описані як “випробувані в бойових умовах”. Це переконливо вказує на те, що обидва типи є елементами родини “Привидів Фенікса”, відправлених в Україну

“Уряд США надав боєприпаси для підтримки конфлікту в Україні. Aevex Aerospace Loitering Munitions дають реальні робочі результати, які значно перевершують конкурентів”, – зазначають у компанії.

Безпілотники мають різну будову. “Атлас” має крила в 1 м завдовжки з розмахом 1,6 м. Загальна вага дрона – 10 кг, включаючи 3,5 кг боєголовку, яка може бути осколковою або протиброньовою. Час польоту становить “1-2 години” зі швидкістю 90 км/год із дальністю 120 км. Він має пропелер, який, ймовірно, приводиться в дію від електродвигуна. З таким діапазоном він був би дуже корисним для знищення радарів, ППО, реактивної артилерії та інших цілей великої дальності.

Більший Dominator має подвійну конструкцію стріли, довжину 1,5м і розмах крил 5 м. Злітна вага становить 45 кг з корисним навантаженням 16 кг. Як і більшість дронів середнього розміру, Dominator має газовий двигун і пропелер. Він літає “5+ годин” зі швидкістю 90+ км/год із дальністю понад 640 км, що робить його стратегічною зброєю.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *