17 Вересня, 2024 5:21 am

Держлікслужба довірила перевіряти ліки керівнику лабораторії, який не може вимовити “фармакологічна”: як новостворена компанія захопила ринок

Держлікслужба довірила перевірку лікарських засобів, які випускають на ринок, новоствореній приватній лабораторії “Добробут-Лікилаб”. Вона офіційно належить продавчині будматеріалів із Борисполя та бізнесмену з Києва, який у розмові з журналістом не зміг вимовити слово “фармакологічна”. Лабораторія з’явилася торік і вже отримала левову частку ринку. І хоча всі процедури кваліфікування обладнання, верифікації методик, отримання ліцензій і сертифікатів займають роки, ТОВ “Добробут-Лікилаб” миттєво стала головною лабораторією країни.

Завідувачем лабораторії є чоловік чиновниці Держлікслужби. Водночас поява такого гравця на ринку вже призвела до скандалу. Завідувачка державної лабораторії Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ Наталія Останіна публічно заявила: “Державну структуру фактично відсторонили від ринку та намагаються дискредитувати, а на їхнє місце привели новостворену ТОВку, яка може бути пов’язана з чиновниками Держлікслужби”.

OBOZ.UA вдалось знайти й поспілкуватися з власниками лабораторії, яка вже майже рік відповідає за якість ліків на українському ринку. Про те, хто насправді може стояти за ТОВкою і чим це загрожує, – читайте в матеріалі.

Швидкий “Добробут-Лікилаб” і керівник без “фармааалогічного” досвіду

“Добробут-Лікилаб” відкрились у квітні 2023-го. Заявку на торговельну марку подали лише 22 вересня 2023-го. Лабораторія практично миттєво отримала акредитацію від Держлікслужби. Саме їй почали довіряти перевірку лікарських засобів, які допускають на український ринок. Від результатів роботи цієї лабораторії залежить, чи не потрапить до аптек черговий “фуфломіцин”.

Докторка філософії, кандидатка економічних наук Наталія Останіна в коментарі OBOZ.UA пояснює: “Так швидко почати працювати лабораторії неможливо. Основний стандарт, яким керуються лабораторії, – ISO/IEC 17025. В Україні тільки Нацагентство з акредитації має повноваження підтвердити, що лабораторія відповідає прописаним у цьому стандарті вимогам. І для того, щоб Нацагентство провело перевірку, документи треба подати за 9 місяців до візиту фахівців.

Але перед тим, як подавати заявку, треба витратити роки на розробку системи управління якості, напрацювання методик, навчання персоналу тощо. Навіть якщо лабораторія не отримала акредитацію на відповідність стандарту, все одно до неї прийде комісія і перевірятиме дотримання вимог ISO/IEC 17025″, – каже Останіна.

Але у випадку з “Добробут-Лікилаб” усе пішло напрочуд швидко. Очевидно, для компанії знайшлась дуже ефективна “інвест-няня”. Вже через кілька місяців після відкриття заступник голови Держлікслужби Володимир Короленко разом із колегами відвідали нову лабораторію. На сайті відомства з’явився матеріал про результати візиту, який більше був схожий на рекламу “Добробут-Лікилаб”. Наприклад, у матеріалі зазначили, що “колектив лабораторії складають досвідчені працівники та сучасна, цілеспрямована молодь, яка дійсно об’єднана спільною метою та сповнена бажанням гарантувати обіг якісних ліків”.

Кого саме мали на увазі чиновники, розповідаючи про “досвідчених працівників”, невідомо. Але точно можна стверджувати, що “досвідченим” керівника та співвласника “Добробут-Лікилаб” Дмитра Устіка назвати складно. У розмові з OBOZ.UA він відмовився розповідати про своє попереднє місце роботи. А відповідаючи на запитання, чи був він пов’язаний із фармакологічною галуззю, керівник і власник лабораторії навіть не зміг вимовити слово “фармакологічна”. “Ні, не фармааалогічній”, – відповів на запитання Устік (відповідь дослівна) щодо колишньої сфери діяльності.

Судячи з реєстру YouControl, киянин Дмитро Устік ніколи не володів підприємствами, не керував компаніями. Киянин із таким самим ПІБ мав відкритий ФОП з основним видом діяльності – “інші роботи з завершення будівництва”. Але ФОП уже давно закритий. Чим займався чинний власник і керівник чи не найбільшої лабораторії на фармринку – загадка. “Добробут-Лікилаб” лише на 50% належить Устіку. Ще 50% – у власності жительки Борисполя Ірини Пономаренко.

Нещодавно в рідному місті вона зареєструвала ФОП із другою групою єдиного податку (до 10 найманих робітників і відносно невеликий оборот). Основний вид діяльності – “торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням”. На жодне із запитань журналіста щодо успіху її лабораторії жінка відповісти не змогла. Вона пообіцяла дати номер телефону компетентного співробітника та попросила передзвонити за п’ять хвилин. Однак коли журналіст знову подзвонив Ірині Пономаренко, її номер телефону вже був поза мережею.

Як “Добробут-Лікилаб” пов’язані з Держлікслужбою і в чому загроза

І хоча офіційні власники та керівник “Добробут-Лікилаб” почали працювати в галузі нещодавно, сама лабораторія дійсно бурхливо функціонує. Закуплено обладнання, проводяться дослідження. Головне – Держлікслужба масово скеровує на перевірку до “новачка” лікарські засоби, аби вирішити, чи допускати їх до українських аптек.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *