19 Вересня, 2024 6:21 am

Вілла за мільйон доларів і 17 кімнат: львівський суддя Романюк переписав на батька елітне майно

83-річний батько-пенсіонер судді зі Львова Михайла Романюка став власником розкішного маєтку в центрі міста: хто і за які кошти ремонтує обійстя?

Вклав 54 млн грн у маєток в самому серці Львова та переписав її на тата-пенсіонера? Скромний служитель Феміди Михайло Романюк подарував 83-річному батьку будинок по вул. Квітневій, 6, відомий як “вілла Мюллера”. А нині там ледь не стаханівськими темпами вирують ремонтні роботи. Звідки у суддівської династії розкішні статки й кошти на елітну нерухомість?

Хто і як приватизував львівську віллу? Яку роль відіграв мер Андрій Садовий? І до чого тут історія з 7,5-мільйонним “презентом” Романюку, який фігурує в декларації судді? Подробиці – у журналістському розслідуванні Ольги Левицької для СтопКору.

17 кімнат, вісім підвальних приміщень, на першому поверсі – кухня, п’ять гостьових кімнат і стільки ж вбиралень, а на поверсі мезоніну – чотири спальні, бібліотека і гардеробна. Такий план будинку погоджувала дружина судді Михайла Романюка – Олена – у департаменті житлового господарства Львова. Однак за документами власницею так званої “вілли Мюллера” жінка пробула лише до 2017 року. Адже тоді нерухомість переписали на її свекра-пенсіонера. Проте за сім років Романюк-старший до маєтку чомусь так і не переїхав.

Як з’ясували стопкорівці, що виїхали у відрядження до Львова, 83-річний пенсіонер Феодосій Васильович Романюк, який формально володіє будинком у майже 500 квадратів, з 1978 року де-факто мешкає у спартанських умовах. Підʼїзд – в аварійному стані, стіни тріскаються, а з підвалу, як розповіли сусіди, нещодавно вкрали картоплю.

А що ж відбувається в цей час на віллі і хто є її реальним бенефіціаром?

Робітники, що активно ведуть там будівництво, стверджують: справжнього господаря в обличчя не бачили. А про Феодосія Романюка навіть і не чули нічого.

Ще у далекому 2013 році Львівська міськрада вирішила “вигнати” з вілли Львівську політехніку і віддала пів тисячі квадратів в оренду громадській організації “Фонд допомоги “Місія добра”. Щоправда, ця організація не має ані сайту, ані жодних новин у соцмережах про їхні добрі справи. Єдина згадка стосується ухвали про цю ж таки оренду.

До чого тут родина Романюків?

За два роки фундатор ГО Ігор Тимо просить місцеву владу приватизувати, тобто купити цей будинок. І вже за рік депутати дозволяють продати віллу за понад 7 мільйонів гривень. А за місяць цей об’єкт Ігор Тимо визначає як заставу. До рук нашої редакції потрапив договір між Оленою Романюк і головою фонду допомоги “Місія добра”. Пан Тимо позичив у дружини судді на місяць 7 мільйонів гривень.

Якщо не віддасть – вона забирає маєток. Власне, так і сталося, але подробиці цієї угоди навряд ми колись дізнаємося. Пан Тимо після тривалої хвороби помер. А друга співвласниця ГО взагалі, схоже, не в курсі, що ця “Місія добра” існувала!“, – коментує журналістка Ольга Левицька.

Наступне питання: де дружина судді взяла ті самі гроші для позики?

Виявляється, у декларації 2016 року Михайло Романюк задокументував такий собі “подарунок” у розмірі 7,5 млн грн. За дивним. збігом, це – майже вартість будинку по вул. Квітневій. А подарував йому такі чималі кошти батько – майбутній власник усе тієї ж вілли.

Але, як стверджують джерела СтопКору в податковій, Феодосій Васильович з 1998 по 2015 роки заробив всього близько 600 тисяч гривень. Тож схема із “презентом” може розглядатись як імовірна легалізація доходів пана Михайла. Адже ще 2019-го Романюка ловили на поданні недостовірних відомостей у декларації, хоча це звернення чомусь досі не розглянуто Вищою кваліфікаційною комісією суддів.

Цікавим є й те, що будівлю по суті “готували” до приватизації.

Ще минулого століття у ній жив ректор Політехнічного інституту, а потім тривалий час функціонував дитячий садок від цього ж вишу. На питання, як обійстя потрапило до міськради, ніхто з відповідальних чиновників чомусь не дає ґрунтовної відповіді.

Галина Мартинишин з Бюро технічної інвентаризації та експертної оцінки Львівської обласної ради стверджує, що фахівців БТІ запрошують для обстеження будівель. А їхні функції буцімто обмежуються замірами, фотографуванням житла і фіксацією всіх його технічних характеристик.

Ми готуємо ці документи. Що зараз вриватися в цей процес, коли документи не підготовлені. Це було Бог знає коли. Мене тоді ще тут не було, і я взагалі не знаю, про що мова“, – зазначає чинний перший проректор Національного університету “Львівська політехніка” Олег Матвійків.

Якою може бути реальна вартість загадкової вілли?

Якщо взяти до уваги те, що середня ціна на нерухомість у Львові в 2016 році становила понад 900 доларів за метр квадратний, а будівлю натомість оцінили в 600 доларів за квадрат, а також зважаючи на престижний район та історію самого обійстя, можна припустити, що об’єкт суттєво недооцінили.

Наскільки я пригадую, там була будівля мало не в аварійному стані, взагалі розбита. Та після “Політехніки”, коли вони виселялися, там навіть двері були зняті. Тобто все перебувало в дуже поганому стані. Підвал був затоплений водою“, – каже львівський експерт з оцінки майна Олег Герич.

За ці роки в маєток неабияк вклалися. Тож, щоб дізнатися його фактичну вартість станом на зараз, журналісти замовили незалежну оцінку. Експерти врахували абсолютно все: і якість ремонту, і місцезнаходження обʼєкту, а також здійснили порівняльний аналіз зі схожими будинками, а не просто узагальнили вже відомі дані. І, за цією оцінкою, будівля на майже півтисячі квадратів може коштувати 54 мільйони гривень. А у реставрацію, за приблизними підрахунками, інвестували сотні тисяч доларів.

Звідки такі гроші у суддівської родини?

Як зазначає Ольга Левицька, якщо порахувати задекларовані доходи за основним місцем роботи Михайла Романюка за останні сім років, набереться лише на 20% від потрібної на будинок суми. Але точно можна сказати, що інвестиція виявилась дуже вигідною. Оскільки за Наказом Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської Ради було дозволено використання приміщень на Квітневій, 6 як нежитлових. Відтак тут спокійно можна відкривати щось на кшталт бізнес-центру.

А що ж із землею під будинком, площею майже в 15 соток?

Її, виявляється, взагалі віддали безкоштовно – рішенням міськради за погодженням мера Андрія Садового. Варто звернути увагу на документи, за якими будинок неспроста спершу поділили на два окремих, а згодом – знов обʼєднали в один.

Кожен громадянин України може отримати безкоштовно в приватну власність шість земельних ділянок різного цільового призначення, згідно з переліком наведеним у ст. 121 ЗКУ, в межах визначених норм і один раз по кожному виду використання (ч. 4 ст. 116 ЗКУ). Якщо говорити про житловий будинок у місті то громадянин згідно земкодесу може отримати безкоштовно в приватну власність 10 соток землі.

Але, швидше за все, в даному випадку, земельну ділянку було поділено на дві частини, через перевищення розміру, встановленого Земельним кодексом. А отримавши дві земельні ділянки після поділу та змінивши одній з них цільове призначення, як результат можна отримати їх безкоштовно у приватну власність“, – пояснює юристка СтопКору Богдана Сич.

Чому родині Романюків припав до вподоби саме цей будинок?

Примітно, що буквально за декілька метрів звідси живе тесть Михайла Романюка. Він теж суддя, щоправда – колишній, раніше обіймав посаду голови Сихівського суду – Сергій Лєсной. До речі, саме його сусіди називають неофіційним власником вілли.

Вона належить львівському колишньому правоохоронцю, на якого в інтернеті є багато нарікань по лінії корупції . Окрім цього, також є якийсь зв’язок з країною-агресором“, – стверджують місцеві жителі.

Дійсно, як повідомляли колеги з видання “Наші гроші”, голова Сихівського районного суду Львова Сергій Лєсной у 2013 році придбав новий Mercedes ML-350 (2987 куб. см) за 907 тис грн. При цьому голова суду задекларував у 2013 році доходи у розмірі 240 тис грн., а його дружина не вказала жодних доходів.

Простежується і можливий конфлікт інтересів між тестем і зятем. У 2015 році суддівська колегія Апеляційного суду Львівської області під головуванням Михайла Романюка задовольнила клопотання Сергія Лєсного про зміну підсудності у кримінальному провадженні. Михайло Феодосійович мав би заявити самовідвід. Але чомусь цього не зробив.

А найцікавіше, що батько Михайла Романюка де-юре має ще один будинок – у передмісті Львова.

Туди вирушила знімальна група СтопКору. Як зафіксували журналісти на відео, тут теж триває добудова. У дворі припаркована автівка “Ауді” 2015 року випуску, вартість якої може становити 40 тисяч доларів. А неподалік працює косаркою чоловік, який виявився рідним братом Михайла Романюка – Віктором. До речі, він теж суддя, працює в Галицькому суді Львова. Але давати будь-які коментарі з приводу майна навідріз відмовився.

Медійники виїхали за ще однією адресою земельної ділянки, яку придбав Феодосій Романюк. Але тут поки що – лише голе поле та тонка стежечка до можливої ділянки.

Весь час, поки тривало розслідування, ми намагалися поспілкуватися з Михайлом Романюком і з його дружиною. Та усі наші дзвінки проігнорували. Можливо, подружжю не до того, планують новосілля? Але і правда цікаво: хто ж там все-таки буде мешкати? Тільки, здається, що точно не 83-річний пенсіонер“, – резюмує Ольга Левицька.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *