19 Вересня, 2024 6:15 am

Російські Ка-52 “Алігатори” за $16 млн падають від українських ударів: скільки вже збили

Втрати РФ у техніці: збиті чи знищені “Алігатори” становлять близько 30-35% від оперативного парку вертольотів Ка-52.

Втрати Росії в Україні саме цієї техніки дуже серйозні – до середини 2023 року країна-агресор втратила близько 40 гелікоптерів Ка-52 “Алігатор”, за останній рік могло додатись ще два десятки.

Вартість одного гелікоптера Ка-52, за оцінкою Forbes – $16 млн.

Росія, ймовірно, втратила вже 60 “Алігаторів”

За деякими даними, до середини цього року кількість ліквідованих Алігаторів може перевищувати 60 одиниць, пише bulgarianmilitary.com. У матеріалі наголошується, що “ці втрати становлять приблизно 30-35% оперативного парку вертольотів Ка-52”.

Станом на середину 2024 року російські військово-повітряні сили зіткнулися зі значними втратами: в Україні було збито щонайменше 12 застарілих ударних вертольотів Мі-28 “Havoc”. Серед них – гучні інциденти, такі як Мі-28, збитий у Луганську у травні 2022 року, та ще один, знищений Службою безпеки України за допомогою безпілотника над Курською областю Росії у серпні 2024 року.

Проте, Мі-28 “програють” у кількості знищених одиниць. Ка-52 “Алігатор”, завдяки своїй подвійній системі несучого гвинта, що обертається протилежно, забезпечує чудову маневреність у порівнянні з традиційною установкою хвостового гвинта Мі-28. Така конструкція співвісного ротора дозволяє Ка-52 виконувати складні маневри з вражаючою стабільністю, що робить його особливо ефективним в польоті на низькій висоті і зависання.

Проте, незважаючи на цю перевагу в маневреності, Ка-52 зазнав більших втрат в Україні з причин, що виходять за рамки його маневреності. Вертоліт Ка-52 активніше задіяний у бойових діях на передовій, враховуючи його статус пріоритетного активу для Росії.

“Будучи найсучаснішим вертольотом у своєму арсеналі, Ка-52 був націлений на ураження широкого спектру цілей, включаючи бронетехніку та укріплені позиції”, – зазначається у матеріалі. Журналісти додали, що такий підвищений рівень розгортання “Алігаторів” збільшує їхню вразливість до української протиповітряної оборони, особливо переносних зенітно-ракетних комплексів, таких як “Стінгер” та “Ігла”, які активно використовуються українськими військами.

Ка-52 підлітає ближче до українських систем ППО, тому він вразливіший

Оперативна стратегія Ка-52 на низькій висоті, хоча і практична для ухилення від радіолокаційного виявлення, робить його більш вразливим для протиповітряної оборони малої дальності та зенітної зброї.

Україна створила високоефективні мережі протиповітряної оборони, які включають як переносні комплекси, так і більші комплекси, такі як С-300 і “Бук”, а також сучасні західні технології. Тож українські сили, підкріплені системами, що постачаються Заходом, вміло скористалися цією вразливістю.

“Нарешті, можуть виникнути побоювання з приводу особливостей живучості Ка-52. Незважаючи на вдосконалену броню та системи катапультування, коаксіальна система роторів може становити додаткові ризики в бойових ситуаціях. Пошкодження гвинтів, особливо від безпілотників або зенітного вогню, можуть призвести до більш катастрофічних наслідків у порівнянні
з традиційною конструкцією гвинта Мі-28, що може ще більше пояснити його вищий рівень втрат”, – зазначає ресурс.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *