19 Вересня, 2024 6:17 am

Український легіон у Польщі: Україна досі не розпочала набір добровольців

Польща була готова розпочати підготовку добровольців для Українського легіону з 1 серпня. Натомість Україна ще не розпочала їх рекрутингу.

Про це сьогодні, 9 вересня, повідомила “Dzienik Gazeta Prawna”. Там нагадали, що президент України Володимир Зеленський оголосив про створення Українського легіону під час візиту до Варшави у липні. Підрозділ мав об’єднати добровольців серед українців, які постійно проживають в Польщі та інших країнах Європи, і його мало б навчати Військо Польське.

Україна та Польща не порозумілись щодо Українського легіону

11 липня міністр МЗС Польщі Радослав Сікорський під час Громадського форуму НАТО у Вашингтоні говорив про кілька тисяч українців, яким вдалося зареєструватися. На ці слова масово посилалися українські ЗМІ. Однак міністра ввели в оману. “Ми зосереджені на тому, щоб все запрацювало на початку серпня”, – сказав “Укрінформу” 25 липня Василь Зварич, який на момент підписання угоди був послом у Польщі, а зараз обіймає таку ж посаду в Чехії.

За даними “DGP”, Сікорського “ввели в оману українці або спрацював зіпсований телефон”. Як пише видання, Зварич повідомив про “заявки від волонтерів”, які надходять до початку офіційної інформаційної кампанії консульськими установами, а не про офіційне оформлення.

Дипломат пояснив, що спочатку має бути укладена технічна угода “деталізації ролей”. Такий документ був підписаний у п’ятницю під час візиту заступника міністра оборони Івана Гаврилюка, пише видання.

“Dzienik Gazeta Prawna” запитала у польської влади про слова Сікорського про тисячі зареєстрованих українців. “Питання інформування про вжиті дії та домовленості залишаємо Міністерству національної оборони”, – поінформували в МЗС.

“Відповідальність за організацію та хід набору лежатиме на українських партнерах”, – зазначили в Міноборони Польщі. Українське оборонне відомство наразі не прокоментувало ситуацію.

Польща вчить громадян розпізнавати російську пропаганду

Генеральний штаб Польщі проводить кампанію в соціальних мережах, щоб показати громадянам, як не піддаватися на маніпуляції Москви. Щопонеділка в профілі Х Генштабу з’являються пости, присвячені цьому питанню, зазначає Польське радіо.

Вероніка Мільчарчик з відділу комунікацій Генштабу зазначила, що чим більше поляки знають про інструменти, які використовує ворог, тим важче ввести їх в оману. “Ми не хочемо лякати, нам важливе вибудування імунітету. Це можна порівняти з вживанням вітамінів восени, щоб не захворіти взимку. Нам потрібно запобігти, а не лікувати наслідки”, – наголосила вона.

Генеральний штаб промує так звану громадянську контррозвідку. В основі цієї ідеї лежить переконання, що кожен поляк може зробити свій внесок у зміцнення безпеки країни.

Додамо, З 1 серпня Збройні сили Польщі розпочали дві нові військові операції, спрямовані на зміцнення національної безпеки на східному кордоні країни та в повітряному просторі Польщі.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *