17 Вересня, 2024 5:16 am

У Чорному морі горять три “вишки Бойка”: з’явилося фото з супутника

Україна повернула їх під свій контроль у вересні 2023.

У Чорному морі горять усі три газовидобувні платформи — “вишки Бойка”, які українські військові звільнили у вересні 2023 року. Про це повідомив OSINT-аналітик MT Anderson на своєму акаунті в Х (колишній Twitter) 26 серпня.

Горять “вишки Бойка”: подробиці

“Усі три бурові платформи зазнали нападу на схід від острова Зміїний… Станом на 24 серпня 2024 року, середня платформа горить, а з 3-ї платформи йде стовп диму”, — написав у соцмережі OSINT-аналітик MT Anderson.

Цю інформацію також підтвердив моніторинговий канал “Кримський вітер”.

“Станом на 24 серпня середня платформа горить, а з 3-ї платформи йде стовп диму”, — повідомив паблік.

Нагадаємо, 10 серпня 2024 року, за повідомленням речника пресцентру ВМС ЗС України, Військово-Морські Сили та Головне управління розвідки Міністерства оборони України атакували одну з газових вишок у Чорному морі, де як виявляється, перебували російські окупанти. Відзначалося, що окупанти використовували цю локацію для GPS-спуфінгу, аби зробити небезпечним цивільне судноплавство та прибули туди за пів доби до ураження.

“Допустити цього ми не можемо. І так, за пів доби до ураження ворог закинув на платформу обладнання та військовий персонал. Цивільних там не було. Штатний функціонал платформа не виконувала”, — повідомив у Facebook речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук.

Раніше Україна вже завдавала ударів по “вишках Бойка”. Там російські військові ховали обладнання для стеження за ЗСУ в акваторії Чорного моря.

Україна повернула під контроль споруди у вересні 2023 – бурові платформи “Петро Годованець” та “Україна”, а також самопідйомні бурові установки “Таврида” та “Сиваш”.

Тоді під час операції спецназівцям вдалося захопити запас вертолітних боєприпасів типу НАР та РЛС “Нева”, яка може відслідковувати рух суден у Чорному морі.

Представник ГУР МО України Андрій Юсов розповів, що після звільнення “вишок Бойка” ЗС Росії втратили можливості ведення розвідки в небі, на воді та на суші, а Сили оборони розширили можливості проводити наступні успішні операції у Чорному морі та Криму.

Російські бомбардувальники атакували острів Зміїний

Нагадаємо, у День Незалежності України російські бомбардувальники Ту-22М3 атакували південь України. Про це повідомили Повітряні Сили ЗС України.

Ворожі літаки випустили в район острова Зміїний чотири крилаті ракети Х-22.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *