17 Вересня, 2024 5:20 am

Звільнені захисники показали синьо-жовті прапори-шеврони, які дивом зберегли у полоні

У День Незалежності України наша держава повернула додому 115 захисників, які перебували у полоні агресора. Троє з них, прикордонники, були захоплені Росією у полон в перший день війни, 24 лютого 2022 року.

Найкраща новина святкового дня – повернення додому наших українців. Деталями 55-го обміну полоненими поділились у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими. там зазначили, що врятовані хлопці – військовослужбовці-строковики. Додамо, Україна повернула Росії також строковиків, взятих у полон під час наступу на Курську область.

Обмін полоненими: деталі

Як зазначив Коордштаб, усі врятовані під час 55-го обміну полоненими – це військовослужбовці-строковики, зокрема і ті, які потрапили у ворожу неволю під час героїчної оборони рідної землі ще в перші місяці повномасштабного російського вторгнення у 2022 році. Обмін відбувся за посередництвом Об’єднаних Арабських Еміратів.

“Серед інших вдалося визволити дев’ятьох незаконно засуджених оборонців. Звільнено військових моряків та трьох прикордонників, а також 82 оборонців Маріуполя (з них пів сотні боронили “Азовсталь”). Усі врятовані цього разу – солдати, сержанти та матроси”, – зазначили у штабі.

Там додали, що в Україну повернули шістьох нацгвардійців з гарнізону охорони Чорнобильської атомної станції, а також військовослужбовців, які боронили Київську, Донецьку області, Херсонщину та Луганщину. Воїни, які перейшли полон і нарешті повернулись додому, також брали участь у важких боях за Гостомель і запасний командний пункт Генштабу на Київщині, а на Херсонщині – за пропускний пункт “Чонгар” на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом.

Українська сторона зазначає, що значна частка звільнених з полону військових мають проблеми зі здоров’ям внаслідок поранень, а також через недотримання Росією норм Міжнародного гуманітарного права у полоні. Відтак, спочатку усі звільнені повинні пройти медичний огляд та отримати належну допомогу.

Військові привезли додому українські прапори-шеврони

Прикордонна служба повідомила, що у рамках 55 обміну додому повернули трьох прикордонників 79-го Херсонського загону. Вони потрапили до рук ворога у перший день повномасштабної війни. Ці хлопці пробули у полоні 2 з половиною роки. “Хлопці, тримайтеся, все буде добре”, – каже один із них.

Звільнений військовий також показав маленький синьо-жовтий прапор, який весь час зберігав у полоні в рукаві своєї форми. Інший захисник також привіз прапорець-шеврон. Шеврони доводилось ховати у внутрішніх кишенях, рвати підкладку на одязі, аби зберегти шматочок рідної країни у ворожій неволі.

Щемливі кадри показав омбудсман Дмитро Лубінець. Звільнений воїн вперше телефонує додому, і каже: “Мене поміняли”. “Найкращий подарунок до Дня Незалежності для нас, для всіх українців – це бачити вільними наших захисників! Дехто з них не був удома ще з першого дня повномасштабного вторгнення РФ”, – зазначив Дмитро Лубінець.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *