15 Жовтня, 2024 10:20 pm

Ви собі уявляєте? Ізраїльські війська знайшли підземний бункер “Хезболли”, а там купа російської зброї

ЦАХАЛ виявив підземну базу “Хезболли” на півдні Лівану. У сховищі на глибині 8 метрів зберігали російську та іранську зброю.

Ізраїльські сухопутні війська знайшли підземну базу угруповання “Хезболла” на півдні Лівану, яка слугувала командним центром елітного підрозділу “Радван”. На базі зберігали зброю та боєприпаси, включаючи російські зразки. Про це повідомив журналіст BILD Пауль Ронцхаймер, який відвідав об’єкт разом з ізраїльськими військовими.

Елітний підрозділ “Хезболли” планував масштабний напад на Ізраїль

Під час візиту репортера супроводжував контрадмірал Даніель Хагарі, голова пресслужби Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ). Хагарі зазначив, що в селі, де розташований підземний об’єкт, бойовики “Хезболли” готували масштабний напад на Ізраїль, який міг би перевершити атаку 7 жовтня 2023 року.

Підземний комплекс включає систему тонелів, завдяки яким бойовики “Радвана” могли оперативно проникнути на територію Ізраїлю пішки або на мотоциклах.

За словами голови пресслужби ЦАХАЛу, споруди були збудовані з значно більшою майстерністю, ніж тунелі, що використовуються ХАМАС у секторі Газа. На створення цих укріплень, на його думку, знадобилися роки. Бункери знаходяться на глибині близько 8 метрів, вони оснащені сталевими перегородками та дверима, а входи до них розташовані у житлових будинках.

Ізраїльські військові виявили у цих тунелях велику кількість озброєння: ракети, мінометні снаряди, автомати Калашнікова, боєприпаси, бронежилети та інше обладнання. Ронцхаймер зазначив, що це найсучасніший підземний бункер з погляду якості конструкції та розміру приміщень, яку він коли-небудь бачив.

Журналіст також повідомив, що кілька днів до цього в сусідньому селі він бачив ракети, доставлені до Лівану з Ірану через Сирію. “Іранська та російська зброя”, – підкреслив він.

Війна Ізраїлю з “Хезболлою”

Активні бойові дії між ЦАХАЛ та “Хезболлою” почалися у жовтні 2023 року, коли угруповання за допомогою ракет обстріляло ізраїльську територію під час нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль. З того часу сторони регулярно обмінюються ударами. Це спричинило масову евакуацію цивільного населення по обидва боки лівано-ізраїльського кордону, а також знищення сотень членів “Хезболли”.

Наприкінці вересня та на початку жовтня вже цього року Ізраїль розпочав військову операцію в Лівані із введенням військ на південь країни. Внаслідок бойових дій було ліквідовано лідера “Хезболли” Хасана Насралла та двох його наступників.

13 жовтня бойовики “Хезболли” атакували Ізраїль за допомогою двох дронів-камікадзе. Один із них був збитий у районі Хайфи, а другий потрапив у військову базу поряд із містом Біньямін на півночі Ізраїлю. Внаслідок атаки загинули четверо ізраїльських військовослужбовців, а 58 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

У понеділок прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що Ізраїль продовжить нападати на “Хезболлу” “без милосердя всюди в Лівані, включаючи Бейрут”.