15 Жовтня, 2024 8:23 pm

Що ж це коїться, такий молодий і вже зрадник… 22-річний оператор дрона із ЗСУ наводив російську артилерію на своїх побратимів

Військова контррозвідка Служби безпеки затримала ще одного агента ФСБ на Донеччині: зрадник під час боїв за Часів Яр наводив російську артилерію на свою бригаду Збройних Сил України.

22-річний оператор безпілотних систем служив в одній з бойових бригад ЗСУ, яка тримає оборону на Краматорському напрямку. У 2023 році контрактник був дистанційно завербований кадровим співробітником ФСБ, Дмитром Сороколєтовим, інформує СБУ 15 жовтня.

Загрожує довічне за зраду: 22-річний воїн ЗСУ працював на ворога

Воїн ЗСУ через представника російської спецслужби передавав ворогу локації свого підрозділу БпЛА, який займався коригуванням вогню по рашистах, що атакували Часів Яр. Російські загарбники планували використати цю інформацію для ударів по позиціях українських дронщиків, які заважали прориву російської армії до міста.

Зрадник також намагався передати російській спецслужбі координати інших підрозділів ЗСУ в районі Часового Яру. СБУ завчасно викрила зрадника: це дозволило запобігти ворожим ударам по локаціях українських військ. Російського агента в лавах ЗСУ затримали.

Як зазначили в СБУ, росіяни вийшли на хлопця через його прокремлівські коментарі в російських Телеграм-каналах, де підтримував війну РФ проти України. З інформацію СБУ випливає, що хлопець пішов служити добровільно, уклавши контракт. Можливо, він це зробив уже за завданням ворога.

Під час обшуків у затриманого вилучено мобільні телефони із доказами роботи на ворога. На підставі зібраних матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Палили об’єкти на залізниці, бо хотіли російських грошей

Служба безпеки та Національна поліція затримали групу неповнолітніх підпалювачів, які на замовлення Росії знищували релейні шафи Укрзалізниці на Чернігівщині. За даними слідства, рашисти діяли через 15-річного мешканця Ніжинського району. Юнак активно шукав “легких заробітків” через Телеграм-канали. Там його “знайшли” російські спецслужби. До незаконної діяльності юнак залучив двох однокласників та ще одного неповнолітнього знайомого.

“Для виконання ворожих завдань підлітки спочатку встановлювали геолокації залізничного обладнання, а потім підпалювали його за допомогою легкозаймистої суміші. У такий спосіб вони пошкодили релейну шафу, яка відповідає за безпечний рух поїздів на стратегічно важливій ділянці залізниці. Правоохоронці затримали всіх чотирьох підпалювачів по гарячих слідах, а замість грошей з РФ їм загрожує довічне ув’язнення”, – зазначили в СБУ.

На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (диверсія, вчинена за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану). Підлітки перебувають під вартою.