10 Жовтня, 2024 9:29 am

Рак можна виявити за сім років до появи симптомів: учені розробили спеціальний аналіз крові

Вчені Оксфордського університету виявили в крові білки, пов’язані з розвитком десятків різних типів раку.

Спеціальний аналіз крові, в якому ідентифікуються ці білки, може бути використаний для виявлення раку набагато раніше, ніж це можливо зараз. Що, відповідно, допоможе почати лікування на найраніших стадіях захворювання.

Досліджено зразки крові десятків тисяч людей

Ракові захворювання, пов’язані з виявленням певних білків, охоплюють рак грудей, легень, яєчників, сечового міхура та шкіри.

Дослідники навіть припускають, що їхнє відкриття дасть поштовх для розробки препаратів для профілактики ракових захворювань.

У двох дослідженнях учені проаналізували білки в зразках крові десятків тисяч людей і дослідили генетичні дані сотень тисяч випадків раку.

У першому дослідженні учені порівняли білки тих, хто хворів на рак, і тих, у кого його не було, щоб виявити будь-які відмінності між ними.

40 білків пов’язані з розвитком раку

Друге дослідження, яке вивчало генетичні дані понад 300 тис. випадків раку, виявило 40 білків у крові, які були пов’язані з дев’ятьма різними видами раку.

– Щоб мати можливість запобігти раку, ми повинні розуміти фактори, що сприяють його розвитку на ранніх стадіях, – сказала професорка Рут Тревіс.

За її словами, ці дослідження дають безліч нових підказок стосовно причин та біології багатьох видів раку, включно з уявленнями про те, що відбувається за роки до його проявів.

Відкриття, зроблені упродовж цього дослідження, – важливий перший крок до розробки профілактичних методів лікування, які дадуть людям можливість жити довше та позбавлять страху раку.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *