10 Жовтня, 2024 9:22 am

Немовля не могло дихати: львівські лікарі врятували дитину з рідкісним синдромом єдиного різця

Мультидисциплінарна команда лікарів Центру дитячої медицини, лікарні Охматдит успішно прооперувала та пролікувала новонародженого хлопчика із вкрай рідкісним синдромом єдиного різця і стенозом грушоподібного отвору.

Трапляється в однієї дитини на 1-2 млн новонароджених

Діагностувати такі вади непросто! Передусім тому, що лікарі можуть за своє життя жодного разу з такими станами не зіткнутися, а, отже, й не знати, як вони проявляються.

Статистика засвідчує, що синдром єдиного різця трапляється приблизно в однієї дитини з 1-2 млн новонароджених.

Коли до львівських лікарів звернулася родина із міста Сокаль, новонароджений Тимофійко перебував у важкому стані – було майже відсутнє носове дихання, через це фіксувалися порушення роботи легень і серця.

Тож малятко направили до реанімації новонароджених.

Після повного обстеження і з’явився діагноз – синдром єдиного різця, стеноз (звуження) грушоподібного отвору, вроджена аномалія провідних шляхів серця, ранній неонатальний сепсис та вроджена пневмонія.

– Це дуже складний випадок. Дитина перебувала у реанімації близько місяця, на ШВЛ – орієнтовно 10 днів, – розповіла завідувачка відділення реанімації новонароджених Галина Заремба.

Оперували із залученням телемедицини

У дитини спостерігалися рецидивні приступи тахікардії, йому потребувалося зволожене повітря, годували малюка тільки через зонд.

Усім було зрозуміло, що зволікати з операцією не можна, дитина згасала на очах.

Вирішили оперувати маленького Тимофія. Спершу розширити грушоподібний отвір – так називається вхід у носову порожнину. Зазвичай він має діаметр 8 мм або більше, а у хлопчика він становив менш ніж 4 мм.

Оториноларингологи зробили пластику грушеподібного отвору. Це складне втручання.

– Під час операції на постійному відеозвʼязку був один із провідних дитячих отоларингологів Європи професор Ярослав Шидловський із Польщі, – розповів керівник Клініки голови та шиї нашого Центру Федір Юрочко.

Операція пройшла успішно!

Маленького Тимофія вже виписали з лікарні. Але медики постійно спостерігають за станом хлопчика.

Батьки виконують усі необхідні рекомендації та періодично навідуються на огляди. Зараз Тимофій добре дихає, набирає вагу відповідно до віку, тож перспективи цілком обнадійливі.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *