30 Вересня, 2024 12:39 pm

Буданов може втратити посаду у ГУР: названо можливого наступника

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов опинився під загрозою звільнення, а його можливим наступником називають Олега Іващенка.

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов може незабаром втратити свою посаду, і, ймовірно, вже визначено його наступника. Цю інформацію отримало видання NV від поінформованого джерела в силових структурах.

Зміни в ГУР: Буданов може втратити посаду, новим керівником може стати Іващенко

Коментуючи інформацію про звільнення Кирила Буданова, співрозмовник сказав: “Такий варіант існує”, пише видання.

Водночас він спростував інформацію деяких телеграм-каналів про відправлення нинішнього глави ГУР послом до іншої країни.

За припущенням джерела, новим керівником ГУР може стати 55-річний Олег Іващенко, який нині обіймає посаду голови Служби зовнішньої розвідки України.

Офіційний коментар від ГУР МО видання не змогло отримати.

Повідомляється, що 38-річний Кирило Буданов очолює військову розвідку України з серпня 2020 року, змінивши Василя Бурбу, чия відставка стала наслідком невдалої операції з захоплення воєнних злочинців з ПВК Вагнер у Білорусі, відомої як “Вагнергейт”.

Під час повномасштабного вторгнення ГУР МО під керівництвом Буданова здійснило ряд успішних операцій проти загарбників, включаючи висадку десанту в оточеному Маріуполі, звільнення передмість Харкова у 2022 році та удари по об’єктах Чорноморського флоту РФ.

Останніми тижнями активно обговорюється можливість звільнення Буданова з посади. Як зазначив народний депутат Сергій Рахманін в інтерв’ю NV, причинами цього можуть бути складні стосунки Буданова з главою Офісу президента Андрієм Єрмаком.

ФСБ готувала замах на Буданова

Нагадаємо, у травні 2024 року Росія готувала замах на президента Володимира Зеленського, голову СБУ Василя Малюка та очільника ГУР Кирила Буданова. Останнього планували вбити 4 травня під час скоординованої ракетно-безпілотної атаки. Про це наприкінці весни розповів в інтерв’ю для The Times високопоставлений офіцер української контррозвідки.

“Росіяни планували запустити балістичну ракету за вказаними координатами, поки оператор безпілотника перебуватиме в укритті, після чого він мав запустити БПЛА, зняти наслідки атаки для своїх кураторів і таранити дроном із гранатою у будь-кого, хто виживе або прийде на допомогу”, – розповів український офіцер.

Служба безпеки України (СБУ) запобігла замаху на очільника ГУР, стежачи протягом кількох місяців за двома полковниками Управління державної охорони, які відповідали за захист вищого керівництва країни, а також за третім підозрюваним, ймовірно, агентом ФСБ.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *