30 Вересня, 2024 12:23 pm

Окупанти застосовують на фронті дрони, які ЗСУ не можуть збити, що воно таке?

Йдеться про ударно-розвідувальний дрон “Оріон” – умовний аналог “Байрактара”.

ЗСУ вдалося вирішити проблему російських розвідувальних дронів Орлан і ZALA, які зараз збивають спеціальними FPV-дронами. Але проблемою залишається ударно-розвідувальний дрон “Оріон” (умовний аналог “Байрактара”), пише військовий оглядач Олександр Коваленко.

Цей дрон літає далеко і високо

За його словами, зараз БПЛА “Оріон” застосовується для проведення цілодобової розвідки на безпечній відстані від зони дії української ППО. Наприклад, у Курській області БПЛА “Оріон” постійно завдають ударів по позиціях і техніці українських сил, каже Коваленко.

“Над Чорним морем БПЛА “Оріон” цілодобово баражує і веде розвідку в напрямку Миколаївської та Одеської областей”, – додав він. За словами Коваленка, на відміну від Орлан-10 і ZALA, збивати “Оріони” за допомогою FPV-дронів поки що не є можливим.

“У випадку з півднем України, БПЛА “Оріон” кружляє за 150-180 км від узбережжя, тому постає питання про подолання саме цієї відстані FPV-дроном, для чого потрібен носій із відповідними ТТХ. У Курській області здебільшого проблемою буде висота, на якій оперує БПЛА “Оріон” до 7 км”, – зазначає Коваленко.

“Оріон” здатний підіймати 200 кілограмів корисного навантаження. Радіус його застосування – 250 км, тривалість польоту – 24 години, висота польоту – 7500 м, швидкість польоту: 200 км/год.

Україна працює за трьома напрямками вбивць російських дронів

Зараз Україна розробляє кілька нових засобів протидії дронам, які можуть нівелювати перевагу росіян, пише Bild.

Головна проблема України з “Шахедами” та іншими ворожими безпілотниками полягає в тому, що їх надто багато, аби витрачати на них дорогоцінні ракети ППО. Тому потрібна значно дешевша альтернатива. Зараз Україна працює тут за трьома напрямками:

Квадрокоптери-перехоплювачі. Це нововведення вже впроваджено і успішно діє певний час. Малі дрони вдалося модифікувати так, щоб їх можна використовувати не для розвідки чи атаки наземних цілей, а для повітряного бою. За підрахунками Bild, щотижня українські дрони-перехоплювачі таранять близько 50 російських безпілотників-розвідників і навіть великих безпілотників-камікадзе “Ланцет”.

Дрони-перехоплювачі типу “крило”. Проблема з невеликими квадрокоптерами полягає в тому, що вони можуть пролетіти лише кілька кілометрів – особливо на великій висоті – тому російські дрони-розвідники можуть легко втекти від них. Тому зараз в Україні розробляють дрони-перехоплювачі з нерухомими крилами, які можуть слідувати за російським дроном на відстань до 60 кілометрів і на висоті до чотирьох кілометрів. Дрони цього типу вже проходять випробування і мають надійти у війська до кінця цього року.

Дрони-вбивці великого радіусу дії. Велика мета України – створити “вбивць безпілотників”, які зможуть перехоплювати та знищувати російсько-іранські безпілотники дальньої дії “Шахед”/”Герань”. Щоб такі перехоплювачі були ефективними, вони повинні мати швидкість не менше 200 км/год і великий радіус дії (принаймні 200, а краще 500 кілометрів). І при цьому вони мають бути недорогими.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *