Російські окупанти у тимчасово окупованому Криму поруч з Керченським мостом будують споруду, призначення якої поки незрозуміло. Речник Військово-морських сил ЗС України, капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук припустив, що її можуть будувати для захисту наявного шляхопроводу або вона є черговим переходом.

“Продовжують будувати, що це – буде відомо, коли добудують. А в цьому сезоні вони це ймовірніше не зможуть зробити, тому що починається період штормів та відповідно будувати щось в таких умовах буде дуже складно. Це може бути захисна споруда, чи якийсь перехід черговий, але висновки робити трошки зарано…”, – розповів Плетенчук в етері телемарафону.

Він пояснив, що треба зачекати, поки закінчиться сезон штормів.

“У будь-якому разі подивимось як вони пройдуть цей період, який починається восени та закінчується навесні”, – сказав речник.

Військовий додав, що росіяни весь час намагаються розмістити у Керченській протоці якісь споруди, певні з них періодично викидає хвилями на узбережжя.

“Проте вони в принципі постійно намагаються щось в Керченській протоці розмістити, розбудувати. Це можуть бути різноманітні гідротехнічні споруди, це можуть бути загороджувальні споруди… Та, як ви бачите, періодично вони опиняються на березі після чергового шторму”, – наголосив представник ВМС.

Він додав, що ситуація у Чорному та Азовському морях поки залишається незмінною. В Азовському морі військових кораблів РФ не зафіксовано, в Чорному – перебуває субмарина проєкту 636 (“Варшав’янка”), на борту якої може біти 4 ракети типу “Калібр”. За словами Плетенчука, субмарина постійно перебуває в морі – нікуди не заходить й не виходить, зазвичай чергування триває кілька тижнів.

“Після цього її, як правило, міняє інший підводний човен 636-го проєкту. Перебуває човен в акваторії в якості єдиного засобу, який може перебувати в морі на чергуванні…”, – уточнив речник.