29 Вересня, 2024 8:36 pm

От як можна довіряти?! Байден відмовляється від своєї обіцянки щодо України, – WSJ

У рамках свого законопроекту про додаткове фінансування України цього року Конгрес передбачив, що адміністрація Байдена представить стратегію допомоги США, яка має бути подана протягом 45 днів. Але Білий дім засекретив стратегічний документ.

Президент Байден назвав себе переконаним прихильником свободи України у своїй промові в Організації Об’єднаних Націй цього тижня. Проте, є й інша сторона медалі, зазначає The Wall Street Journal. Адже адміністрація відмовляється співпрацювати з Конгресом і американською громадськістю щодо своєї стратегії перемоги у війні.

Байден не хоче співпрацювати з Конгресом

Білий дім затягує з конкретною зброєю або не пропонує системи в кількості, необхідній для того, щоб Україна відвоювала свою територію у Росії. Команда Байдена прикривається банальностями на кшталт підтримки України “стільки, скільки буде потрібно”, що не є стратегією, пише WSJ.

Білий дім заявив у четвер, що США запропонують Києву додаткову батарею протиповітряної оборони Patriot; боєприпаси, відомі як Joint Standoff Weapons; а також відкрити ще 18 навчальних місць для українських пілотів F-16.

Але республіканці в Конгресі мають рацію, наполягаючи на тому, щоб адміністрація сформулювала ширшу теорію про те, як Україна може використати допомогу, щоб відновити імпульс і відвоювати більше територій у Путіна. Стагнація на полі бою породила громадський скептицизм у США, який ставить під загрозу продовження американської підтримки, незалежно від того, хто переможе в президентських перегонах, навіть якщо американські виборці не хочуть, щоб Путін переміг. Але Байден не заповнює прогалини.

Що ж сталося з тією стратегією, якої вимагав Конгрес? Байден знав, що це зобов’язання необхідне для отримання допомоги через Конгрес, і він підписав законопроект.

Тим не менш, адміністрація представила документ “через кілька місяців після встановленого Конгресом терміну”, йдеться в заяві групи республіканців у Палаті представників, включаючи проукраїнських представників Майка Роджерса, Майкла Маккола та Майка Тернера, голів комітетів зі збройних сил, закордонних справ та розвідки відповідно.

Секретний звіт про стратегію війни в Україні – засекречений

Документ повністю засекречений. Законодавці від Республіканської партії закликають адміністрацію оприлюднити несекретну версію, як це передбачив Конгрес, щоб громадськість могла її оцінити та обговорити її переваги.

“Не розраховуйте на те, що адміністрація виконає цей наказ до 5 листопада, якщо це коли-небудь станеться. Публічний реліз може означати, що віцепрезидентці Камалі Гарріс доведеться пояснити свої власні погляди на війну до виборів. Поки вона цього не робить, а адміністрація це приховує, Гарріс є співвласницею рекорду Байдена про заплутані напівзаходи”, – пише WSJ.

Нагадаємо, Конгрес схвалив майже 175 мільярдів доларів допомоги та військової допомоги для України та союзних країн за два з половиною роки після повномасштабного вторгнення Росії. Після кількох місяців затримки очолювана республіканцями Палата представників у квітні ухвалила законопроект про додаткові витрати на суму 95 мільярдів доларів, який включав 61 мільярд доларів фінансування для України, а також мільярди для Ізраїлю, цивільного населення в зонах конфліктів по всьому світу та для “протидії комуністичному Китаю” в Індо-Тихоокеанському регіоні.

У рамках цього законопроекту Конгрес попросив адміністрацію Байдена представити детальну стратегію для України до початку червня.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *