27 Вересня, 2024 6:22 pm

Споживачам уже кілька місяців не зараховують поданих показників лічильників. Що відбувається?

У ГК “Нафтогаз України” радять звірити обсяги споживання газу з оператором газорозподільних мереж, викликавши контролера.

“Подала показники 1 серпня. Вийшло 15 кубометрів за місяць, — розповідає Світлана Ухач із Тернопільщини. — До оплати — 15,92 гривні. Це за якими тарифами таке нарахування? Чи це надумали підвищити ціну на газ і за 13 кубометрів буду платити вже за новою ціною?”

Із подібною проблемою стикаються споживачі в різних регіонах. “Уже кілька місяців до оплати за газ нараховують невеликі суми. За попередній місяць — 29 гривень, а цього разу взагалі нічого не нарахували”, — каже львів’янин Андрій Богач.

Тим часом у “Нафтогазі” запевняють, що показники лічильника передають в обробку Оператору ГРМ вчасно. Проте газмережі чомусь використовують інші дані для розрахунку кількості спожитих кубів.

Телефоную у кол-центр Оператора ГРМ. Працівниця радить у випадку, коли не враховують поданих показників лічильника, платити через Особистий кабінет за фактично використаний газ. Бо коли скоригують обсяги споживання, буде велика сума до оплати. Під час розмови з’ясувалося, що на загальноінформаційній платформі, на яку скеровуються показники газу від споживачів, уже три місяці технічний збій — не фіксується передана інформація. “Отож ми не можемо розрахувати спожиті обсяги газу, — зауважує працівниця кол-центру. — Тому й просимо сплачувати за спожитий газ самостійно або чекати на платіжку в жовтні”.

“Якщо не враховано поданих показників лічильника, то контролер прийде та зробить фотофіксацію приладу обліку й усе скорегуємо, — запевняє Павло Сербан, начальник управління експлуатації газового господарства Львівської філії ТзОВ “Газмережі”. — Загалом показники газових лічильників, які подають споживачі, ми вносимо у базу і передаємо спожитий обсяг на загальноінформаційну платформу. Після цього постачальник газу нараховує оплату. Якщо понад пів року ми не отримували контрольного показника з лічильника споживача, можуть виникати труднощі з розрахунком спожитого обсягу газу. Через ситуацію з показниками лічильників уже ширяться чутки, начебто газ буде дорожчати і тому недораховують кубометри. Мовляв, після збільшення тарифу треба буде платити за них дорожче. Та ціна на газ не зростатиме. Є відповідна постанова Кабміну, яка передбачає, що тариф не може змінюватися до кінця опалювального періоду. Тому неточності щодо обсягів спожитого газу ні на що не впливають. І не треба панікувати”.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *