Безробітним платитимуть більше: відсьогодні розмір допомоги тим, хто втратив роботу, зросте

Виплати збільшаться на 500 гривень, але не для всіх.

Відповідне рішення ухвалив Державний центр зайнятості України. То хто отримає більші виплати?

— Наразі мінімальний розмір допомоги з безробіття становить 2500 гривень, — коментує Сергій Залуський, заступник директора обласного центру зайнятості. — А з 1 жовтня він зросте на 500 гривень. Отож українцям, які перебувають на обліку в службі зайнятості, щомісяця нараховуватимуть щонайменше по 3000 гривень допомоги. Однак такий розмір мінімальної виплати отримають далеко не всі, а лише ті, хто має сім та більше місяців страхового стажу, і внутрішньо переміщені особи. Для українців без потрібного або взагалі без страхового стажу розмір допомоги з безробіття залишиться на рівні 1500 гривень. Це стосується, зокрема, людей, котрі не можуть документально підтвердити свої доходи або не були офіційно працевлаштованими до моменту реєстрації як безробітні.

— А загалом як розраховують розмір виплат з безробіття?

— Він залежить від величини заробітної плати за останнім місцем роботи, підстав для звільнення (за власним бажанням, угодою сторін, у зв’язку зі скороченням штату. — Авт.), а також страхового стажу, який можна перевірити за сплатою єдиного соціального внеску в особистому кабінеті на порталі електронних послуг або звернувшись безпосередньо до сервісних центрів Пенсійного фонду на місцях. Якщо він перевищує 7 місяців, то розмір виплати залежить від середньої заробітної плати за шість місяців перед звільненням з останнього місця роботи. Зокрема, при стажі до 2 років допомога з безробіття становитиме 50% середньої заробітної плати. Тим, у кого стаж від 2 до 6 років, виплачуватимуть 55%, від 6 до 12 років — 60%, понад 18 років — 70%. Але максимальний розмір допомоги з безробіття не може перевищувати рівня мінімальної зарплати, яка була встановлена на 1 січня календарного року. Тобто в 2024 році він становить 7100 гривень.

— Протягом якого періоду виплачується допомога з безробіття? 

— До повномасштабної війни тривалість виплат допомоги з безробіття становила 360 календарних днів, а під час дії воєнного стану цей термін скоротили до трьох місяців. Змінилася тривалість виплат і людям передпенсійного віку 58 — 59 років. Раніше допомогу з безробіття вони могли отримувати протягом двох років, а тепер — не більше як 360 календарних днів. Таке рішення запроваджено для стимулювання швидшого пошуку роботи та активізації економічної діяльності громадян. Але є нюанси. Перші три місяці такі безробітні отримують 100% призначеної суми. У наступні 90 днів — 80%, а далі до кінця року — 70%. Виплати призначають відразу з першого дня після реєстрації статусу безробітного, а припиняють у разі закінчення терміну виплат або зняття особи з реєстрації як безробітного.

ДО РЕЧІ 

За даними Державної служби зайнятості, станом на серпень в Україні зареєстровано 104,7 тисячі безробітних. Допомогу з безробіття отримували 55,9 тисячі осіб. Попри війну та нестабільність, уряд прогнозує, що рівень безробіття у 2025 році знизиться до 17,7%. Цього буде досягнуто завдяки підвищенню економічної активності, адаптації виробників до нових умов та збільшенню кількості робочих місць.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *