Уряд дозволив оминати ТЦК: Кабмін запровадив зміни до призову на військову службу

Кабмін дозволив командирам призивати добровольців без участі ТЦК.

Фото з Вікіпедії.

Кабінет міністрів на своєму засіданні 1 жовтня вніс зміни в порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації на особливий період, надавши право командирам військових частин здійснювати призов добровольців без участі ТЦК. Про це повідомив представник КМУ у парламенті Тарас Мельничук в Telegram.

Мобілізація в Україні: нововведення від уряду

“Надано право командирам військових частин здійснювати комплектування бойових військових частин за рахунок добровольців, які виявляють бажання проходити військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період”, – ідеться у повідомленні.

Відповідно до змін, для Генерального штабу ЗСУ передбачено повноваження визначати перелік військових частин, командирами яких здійснюється призов резервістів (крім резервістів, які уклали контракт на проходження служби у військовому резерві) та військовозобовʼязаних під час мобілізації.

“Ми максимально ефективно використовуємо мотивацію українців захищати свою державу від російської збройної агресії, даючи можливість потрапити на військову службу саме в той підрозділ, який обрали. Бригади отримали інструменти, про які вже давно просили, – проводити якісний рекрутинг, результатом якого є адресний призов добровольців. Ця постанова є інструментом, що дозволяє суттєво зменшити час рекрутингу й гарантує, що кожен та кожна зможе долучитися туди, де його чи її бажання та вміння збігаються з потребами оборони”, — прокоментував міністр оборони України Рустем Умєров.

Ухвалена урядом постанова вносить зміни до порядку проведення призову на військову службу під час мобілізації, затвердженого постановою Кабінету міністрів № 560 від 16.05.2024.

“Бусифікації” в Україні стало набагато менше

Випадків відлову чоловіків на вулицях та доставки у військкомати стало “набагато менше”. Про це повідомив голова Одеського обласного ТЦК та СП Юрій Пуйко в інтерв’ю медіапроєкту Ukrainian Witness.

“Покращення в роботі є… Останнім часом даних випадків набагато стало менше”, – констатує військовий. Водночас Пуйко визнав, що це явище досі існує і цьому є певні причини.

Він вважає, що в “бусифікації” винні деякі телеграм-канали, які висвітлюють ці події так, як вигідно “нашому ворогу”. При цьому військовослужбовці, які затримують чоловіків, “діють у межах своїх прав, обов’язків і повноважень”.

Також Пуйко бачить причину “бусифікації” у працівниках ТЦК, які повернулися з фронту та в яких є “почуття несправедливості”.

Крім того, каже голова ТЦК, деякі чоловіки навмисно провокують конфлікт, щоб його зняли на камеру. “Спеціально на публіку починають грати на руку ворогу. А в цей час по вказівці хтось проводить відеозйомку. Випадків таких є багато”, – зазначив Пуйко.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *