28 Жовтня, 2024 7:27 am

У мовознавицю Ірину Фapі0н стріляли. Триває операція із затримання нападника

У Львові стріляли у мовознавицю та колишню народну депутатку Ірину Фаріон.

Про стрілянину повідомила поліція області. Джерело hromadske у правоохоронних органах уточнило, що це Ірина Фаріон.

За даними поліції, 19 липня о 19:30 надійшло повідомлення про те, що на вулиці Масарика у Львові невідомий чоловік стріляв у перехожу. За даними місцевого видання Zaхid.net, саме там живе мовознавиця.

Фаріон госпіталізували з вогнепальним пораненням голови. Нині медики рятують їй життя.

У Львові й на території області проводять спеціальну поліційну операцію із затримання нападника, до якої залучили співробітників усіх служб та підрозділів поліції Львівщини.

За даними депутата Львівської міськради Ігоря Зінкевича та журналістки Марти Оліярник, стрільця бачили сусіди, він нібито був у рукавичках, зброю застосував без глушника.

Доповнено о 21:00. Очільник Львівської ОВА Максим Козицький зауважив, що, за даними медиків, Ірина Фаріон перебуває у важкому стані у реанімації. 

Доповнено о 21:15. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та керівник Служби безпеки України Василь Малюк оперативно доповідають президентові Володимиру Зеленському щодо розшуку нападника на Ірину Фаріон.

Справу кваліфікували як замах на умисне вбивство.

Про Ірину Фаріон

Ірина Фаріон — українська мовознавиця, блогерка, громадська діячка та колишня народна депутатка від консервативно-націоналістичного Всеукраїнського об’єднання «Свобода». 

У Верховній Раді популяризувала ідею важливості української мови, зокрема виступала проти «Закону Ківалова-Колесніченка». Закон від 2012 року, який зрештою визнали незаконним, передбачав офіційну двомовність у регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків. Тоді низка обласних та місцевих рад визначили регіональною мовою російську.

У грудні 2012 року політикиня розкритикувала намір уряду скасувати обов’язковість дублювання фільмів українською, а також неволодіння державною мовою тодішнього глави Кабінету Міністрів Миколи Азарова. Вона звернулася до ексглави уряду: «Мову не знають ті, які або політично упереджені, або розумово відсталі».

У 2023 році Ірина Фаріон заявила, що категорично не сприймає російськомовних військовослужбовців Збройних сил України та не може вважати їх українцями. Це викликало обурення серед військових та в суспільстві загалом.

Крім того, у своїх соцмережах мовознавиця опублікувала скриншот листа від хлопця, який відрекомендувався проукраїнським студентом з окупованого Криму. При цьому у скриншоті були відкриті його персональні дані. Окупанти згодом завили, що знайшли цього хлопця та записали з ним відео, як він «визнає свою провину» за лист Фаріон.

Омбудсмен Дмитро Лубінець заявив, що мовознавиця вчинила кримінальний злочин, а також «підіграла» окупантам. Проте в коментарі hromadske Секретаріат уповноваженого відповів, що не володіє і не зобов’язаний володіти інформацією щодо встановлення особи студента. Представництво президента в Криму також не мало інформації щодо особи студента.

Зрештою, на тлі скандалів Ірину Фаріон звільнили з посади професорки Львівської політехніки. Але згодом Львівський апеляційний суд постановив поновити Ірину Фаріон на посаді професорки кафедри в університеті.

Тим часом Служба безпеки України веде розслідування щодо мовознавиці на тлі оприлюднення даних нібито студента.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *