10 Жовтня, 2024 6:18 pm

“Це чіткі правила гри”: Подоляк пояснив необхідність економічного бронювання

Подоляк вважає, що заможні громадяни і зараз можуть дати хабаря і відкупитися.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що економічне бронювання – питання підвищення кількості грошей, які підуть на фінансування ЗСУ.

Він нагадав в інтервʼю Новини.LIVE, що війна проти РФ фінансується нашим власними коштами із державного бюджету.

“Ще раз нагадаю, що на одного військового припадає п’ять платників податків. Детинізація української економіки в ідеальному вигляді не відбулася, відтак гроші треба шукати. На сьогодні теж є певне бронювання, виходячи із забезпечення критичної інфраструктури. Те ж саме буде стосуватися економічного бронювання, тільки за прозорими процедурами. Ми додатково бронюємо певну кількість людей і додатково за них платимо. Не розумію, звідки тут про нерівність”, – сказав він.

Подоляк вважає, що заможні громадяни і зараз можуть дати хабаря і відкупитися, при цьому називаючи це “нонсенсом”.

“Тому економічне бронювання чітко фіксуватиме категорії заброньованих, підприємства, які будуть це робити, розподіл коштів на ЗСУ. На мій погляд, це прозора ситуація на відміну від будь-якої тіньової, коли правила чітко не прописані. Зрештою, це ще чітке планування для бізнесу. І як на мене, це і є перехід до держави, яка стає прозорою і поступово позбавляється корупційного компоненту”, – пояснив він.

Також радник відповів на питання, коли буде остаточне рішення щодо економічного бронювання.

“Цим займається парламент. До депутатів є певні зауваження, особливо до їх публічної роботи. Але в принципі, вони працюють і постійно дебатують ті чи інші законопроєкти. Не всі потім доходять до голосування, але “за” мобілізацію, складно, але проголосували, і так само жорстко наразі дебатують про економічне бронювання. Не впливаю на процес дебатів, але я є прихильником концепції економічного бронювання, бо це чіткі правила гри”, – додав Подоляк.

Економічне бронювання – деталі

Народний депутат України, голова комітету з питань економічного розвитку ВР Дмитро Наталуха розповів, що у ВР розглядають три варіанти економічного бронювання.

У першому випадку підприємство має заплатити 20 тисяч гривень військового збору за кожного заброньованого працівника. У другій моделі ця сума становить мінімальну заробітну плату співробітника, яка починається від 36 тисяч гривень. 

“І третя модель – для найманих працівників, тобто в юридичних особах, це мінімальна заробітна плата від 36 тисяч гривень. Для фізичних осіб-підприємців це модель збільшеного військового збору – 20 тисяч гривень за заброньовану особу на місяць”, – зазначив політик.

За словами Наталухи, поява одразу трьох законопроєктів пов’язана з бізнесом, який пропонує різні моделі. Тому на розгляд буде винесено три найпопулярніші з них, які були б найбільш сприйнятними для бізнесу. 

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *