Оборону Харкова очолив легендарний генерал, який зупинив захоплення Маріуполя в 2014 році

Оборону Харкова, де зараз існує загроза наступу російських окупантів очолив легендарний генерал, який запобіг захопленню Маріуполя у 2014 році.

Про це повідомили в Оперативно-стратегічному угрупованні військ “Хортиця”, інформує “РБК-Україна”.

Зазначається, що замість Юрія Галушкіна командувачем ОТУВ “Харків” став Михайло Драпатий.

Згідно з рішенням військового керівництва з 11 травня бригадного генерала Михайла Драпатого призначено на посаду командувача оперативно-тактичного угруповання військ (ОТУВ) “Харків””, – йдеться у повідомленні.

Окрім цього, Драпатий залишається на посаді заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України.

Драпатий навчався у Національному університеті оборони України ім. Івана Черняховського. Був визнаний кращим випускником оперативно-стратегічного рівня підготовки. Посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонз нагородила його перехідним мечем королеви Великої Британії. Драпатий також кавалер орденів Богдана Хмельницького ІІ-го та ІІІ-го ступенів.

Михайло Драпатий брав участь у військових діях з 2014 року. Починав в ЗСУ командиром 2-го мехбату 72-ї бригади. Зокрема, керував операцією зі звільнення заручників у захопленому росіянами міськвідділу міліції Маріуполя.

Брав участь у рейді вздовж кордону з РФ, коли були звільнені з-під окупації Амвросіївка, Зеленопілля, Маринівка, Довжанський; утриманні Савур-Могили.

З 2016 до 2019 року був командиром 58-ї окремої мотопіхотної бригади.

Після початку повномасштабної війни з Росією він був одним з керівників контрнаступу на Миколаївщині та Херсонщині. Заступник командувача військ оперативного командування “Південь”.

Екіпаж Драпатого був у першій БМП, яка прорвала барикаду бойовиків у Маріуполі у травні 2014 року.

Що відомо про ОТУВ “Харків” і його колишнього очільника

Оперативно-тактичне угрупування військ (ОТУВ) “Харків” – це частина Сухопутних військ Збройних сил України, яка входить до складу оперативно-стратегічного угрупування “Хортиця”. Його створили під час повномасштабного російського вторгнення у 2022 році, а його частини активно брали участь у Харківському контрнаступі.

У квітні 2024 року командиром ОТУВ “Харків” було призначено генерала Юрій Галушкін замість Андрія Грицкова. А тепер його змінив Михайло Драпатий. ОТУВ “Харків” відповідальне за Слобожанський напрямок оборони.

Головні факти про бойовий шлях Михайла Драпатого.

Заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України бригадний генерал Михайло Драпатий розпочав боротьбу з російським агресором ще в 2014 році. Тоді, будучи командиром 2-го механізованого батальйону 72-ї окремої механізованої бригади, Драпатий здійснив знаменитий прорив на БМП через сепаратистський блок-пост у Маріуполі.

“Коли мені механік-водій доповідав, що перед нами барикади більше метра заввишки, питав, що робити. А я сказав, що беремо штурмом. Це відео облетіло весь світ”,. Після цих подій Драпатий продовжив битву з РФ на різних посадах і в різних бригадах. А 10 лютого 2024 року отримав чергове підвищення – став заступником начальника ГШ ЗСУ Анатолія Баргилевича з підготовки та тренування військових.

Коли РФ розпочала збройну агресію проти нашої країни, Драпатий у званні майора командував 2-м механізованим батальйоном 72-й ОМБр ЗСУ. Вже в середині квітня 2014-го вказана бригада в повному складі перебувала на сході України.

2-й батальйон 72-ї ОМБр перше бойове завдання провів у Маріуполі. Воїни зайшли до міста на бронетехніці для посилення підрозділів, які відбивали штурм терористів, та звільнення заручників.

Михайло Драпатий у 2014-му на броні "перелітав" барикаду в Маріуполі
Що відомо про Михайла Драпата

Далі захисники України під командуванням Драпатого отримали завдання перекрити державний кордон, щоб відсікти шляхи ввезення російським військовим і найманцям озброєння, техніки, боєприпасів. Завдання виконували біля населених пунктів Амвросіївка, Зеленопілля, Маринівка, Довжанський, Савур-Могила, Краснопартизанськ. Проте армія РФ відкрила вогонь із території країни-агресора з реактивних систем залпового вогню “Град” та “Ураган”.

Підрозділи 72, 79, 24-ї бригад та українські прикордонники опинилися у вогневому кільці. Вести вогонь у відповідь по російській території вони не могли, а з іншого боку їх обстрілювали проросійські терористи, прикриваючись населеними пунктами.

Драпатий узяв на себе відповідальність за виведення підрозділів із району населених пунктів Ізварино та Краснопартизанський Луганської області. Він вивів із “Ізваринського котла” 260 бійців із більше ніж 30 одиницями техніки. Протягом трьох діб воїни подолали понад 160 кілометрів. Комбат втратив одного бійця – загинув солдат Сергій Волнухін.

Драпатий на війні з 2014 року

Драпатий після цього розпочав навчання в Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського й отримав звання підполковника. Однак пізніше перевівся на заочну форму та повернувся в зону АТО – у складі 30-ї окремої механізованої бригади. Там він до кінця літа 2016-го служив на посаді начальника штабу – першого заступника командира бригади.

У серпні 2016 року призначений командиром 58-ї окремої мотопіхотної бригади, яка виконувала завдання в Авдіївці та Ясинуватському районі Донецької області.

Із липня 2017-го Драпатий безпосередньо в зоні проведення АТО здійснював керівництво діями бригади в районі Бахмутської траси.

Захисник України Михайло Драпатий

У квітні 2019-го він став полковником, а в серпні 2019-го передав 58-у бригаду іншому командиру й розпочав дворічне навчання слухачем Нацуніверситету оборони України імені Івана Черняховського.

У 2021 році Мелінда Сіммонз, яка тоді була послом Великої Британії в Україні, нагородила Драпатого перехідним мечем британської королеви.

Під час вручення меча британської королеви

Вас може зацікавити:Російські червоні лінії починають розмиватися, у Кремлі розуміють, що час не на їхньому боці. Інтерв’ю з Огризком

Станом на 2021 рік Драпатий обіймав посаду заступника командувача Об’єднаних сил ЗСУ. А після початку повномасштабного вторгнення РФ став відомий як один із командирів операції зі звільнення правобережжя Херсонщини.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *