25 Вересня, 2024 6:22 pm

Ну от нащо таке робити?! Партнери передали “брухт”: західні снаряди вибухають передчасно і ранять наших бійців…

Україна скаржиться на погані боєприпаси з Заходу. Деякі снаряди детонують передчасно, пишуть європейські медіа.

Частина боєприпасів з чеської ініціативи та зі США детонували передчасно, про це пише щоденна німецька газета Handelsblatt. Журналісти видання вжили слово “брухт”.

Повідомляється, що передчасно здетонувало небагато снарядів. Але кожен такий випадок міг дорого обійтися для українських артилеристів.

Деякі боєприпаси з чеської ініціативи та зі США детонували передчасно, — ЗМІ

Ще в серпні український уряд поінформував чехів про випадки передчасного вибуху боєприпасів.

“Під час бойового застосування вищевказаних снарядів” відбулися “численні вибухи гранат на відстані від 20 до 60 метрів від дула”, “що призвело до поранення особового складу та пошкодження артилерійських систем”, – йдеться в листі українців, який опинився у розпорядженні журналістів німецького видання.

Причиною несправності вважають старі детонатори M515 і M51A5, які були розроблені під час Другої світової війни. За даними української армії, при доставці майже 35 тисяч артилерійських снарядів була помилка в 0,05 із них. Тобто із 10 тисяч боєприпасів 5 розірвались передчасно.

У Чехії відреагували

Голова Міноборони Чехії відреагувала на матеріал німецького видання Handelsblatt. Яна Чернохова вважає це окремими інцидентами.

“Ми знаємо, що ми купуємо не лише нові боєприпаси, ми також купуємо старі, які можуть мати проблеми”, – сказала вона під час візиту до празького Центрального військового госпіталю. Однак, за її словами, це поодинокі випадки.

Крім того, за її словами, ця інформація може бути спрямована на те, щоб викликати у громадськості відчуття, що з ініціативою щодо боєприпасів щось не так. “У жодного з цих донорів немає жодних сумнівів”, — сказала вона.

До кінця серпня 15 країн долучилися до чеської ініціативи, яка шукає артилерійські боєприпаси для України в країнах за межами ЄС. Чехія внесла майже 866 мільйонів крон. До кінця року в Україну має бути поставлено 500 тисяч боєприпасів.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала (ODS) виступив із пропозицією закуповувати артилерійські боєприпаси для України з країн поза ЄС на лютневому саміті ЄС, тобто в той час, коли атакована Росією країна зіткнулася з гострою нестачею боєприпасів. Чехія виступає посередником і пов’язує окремі країни з постачальниками військової техніки.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *