23 Вересня, 2024 1:29 pm

Захід більше не боїться ядерної зброї: Путін може розіграти останню “золоту карту”

Росія може піти на ескалацію із Заходом. Москва може провести диверсії проти військових цілей або іншої інфраструктури у країнах Європи.

 Кремлі все більше розуміють, що Захід не реагує на ядерні погрози диктатора Володимира Путіна, тому він намагається знайти нові шляхи для посилення своїх “червоних ліній”. Про це пише американське видання The Washington Post.

Ядерні погрози більше не працюють: Путін шукає нові відповіді на дії Заходу

Автори статті зазначають, що коли Путін попередив, що удари України по території Росії за допомогою західної високоточної зброї означатимуть пряму участь країн НАТО у війні, російські пропагандисти почали активно погрожувати застосуванням ядерної зброї.

“Але всередині Кремля зростає розуміння, що повторне використання ядерної загрози починає втрачати силу, а червоні лінії Москви постійно перетинаються”, — пишуть автори статті.

Аналітики та чиновники, наближені до високопоставлених російських дипломатів, зазначають, що Путін намагається знайти більш стриману та обмежену реакцію на рішення Заходу дозволити Україні використовувати ракети дальньої дії для ударів по території Росії.

Один з анонімних співрозмовників The Washington Post зазначив, що на ядерні загрози вже не реагують, оскільки “вони більше нікого не лякають”. Інше джерело, російський академік із зв’язками в дипломатичних колах, назвав ядерний сценарій “найменш ймовірним”.

Тетяна Станова, засновниця французької політичної консалтингової агенції R-Politik, вважає, що Путін розглядає кілька варіантів дій, деякі з яких він не хоче застосовувати, а інші готовий розглянути вже зараз. На її думку, ядерні удари або напад на територію НАТО будуть можливими лише у випадку, якщо Путін відчує загрозу для існування Росії в її нинішньому вигляді та вирішить, що це єдиний вихід.

Путін бачить тенденцію, коли західні союзники продовжують дозволяти Україні розширювати свою діяльність, і, за словами Станової, вона лякає його, особливо, якщо ця тенденція призводить до збільшення ракетних ударів по території РФ.

Зазначається, що Москва може відповісти диверсійними операціями проти військових цілей або іншої інфраструктури на Заході, де участь РФ було б важко довести. Однак, “він не хоче, щоб ситуація переросла у щось драматичне або радикальне”.

При цьому політолог Сергій Марков, пов’язаний із Кремлем, завив, що у вищих ешелонах влади зростає розуміння того, що РФ багато говорила про червоні лінії, але нічого не зробила.

“У якийсь момент нам доведеться піти на ескалацію”, — заявив Марков, додавши, що Росія впевнена, що удари по Москві в якийсь момент будуть, тому їй необхідно завдати удару першою.

На думку Маркова, Путін може спробувати збільшити загрозу і розіграти “золоту карту”, загостривши ситуацію перед виборами президента США. Таким чином “США боятимуться ядерної війни, а Трамп переможе”.

Однак наразі Путін ще думає, чим замінити свою стратегію і ніхто не розуміє, які відповіді він вибере для кожної дії.

Британія не боїться ядерних погроз Путіна

Глава МЗС Британії Девід Леммі вважає, що лідер РФ Владімір Путін “пускає пил в очі”, коли погрожує застосувати ядерну зброю. Про це він сказав у інтерв’ю BBC.

Коли його запитали, чи вважає він, що Путін бреше про потенційне застосування ядерної зброї. Леммі відповів, що Путін “пускає пил в очі”.

“Я думаю, що те, що робить Путін, – це пускає пил в очі (в оригіналі – is throwing dust up into the air. – Ред.), він багато погрожує, такий його modus operandi”, – зазначив міністр минулого тижня.

“Ми не можемо залишатися осторонь від імперіалістичного фашиста, який, по суті, хоче волею-неволею вторгатися в країни, і якщо ми дозволимо йому зробити це з Україною, повірте, він на цьому не зупиниться”, – додав він.

Нагадаємо, минулого тижня Росія провела невдалі випробування ядерної міжконтинентальної ракети “Сармат”. Зброя “судного дня” вибухнула у шахті, знищивши полігон. Це стало потужним ударом по ядерній репутації РФ.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *