23 Вересня, 2024 8:14 pm

Військовий ЗСУ публічно повідомив про те, що пішов в СЗЧ. Також, вою думку висловив Роман Костюк

Військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Сергій Гнезділов заявив, що пішов в СЗЧ – самовільно залишив частину.

Про це він повідомив у соцмережах. За словами військового, він зробив це, щоб привернути увагу до відсутності встановлених термінів служби у війську та до “чорної демобілізації”. Після допису Гнезділова користувачі розділились: хтось цілком підтримує молодого військового та дякує за сміливість, інші ж називають зрадником та дезертиром. У Верховній Раді України також відреагували на ситуацію.

Військовий пішов в СЗЧ: як пояснив своє рішення

“В 2019 мені теж казали, що я не народжений для війни. Я тисячу раз питав себе: Сергію, нащо ти це робиш? Коли заїжджав вперше в нині окуповані Піски. Було дуже страшно, було дуже боляче переживати втрати, але, мені абсолютно не соромно за мій солдатський шлях… 5 років в Збройних Силах лише переконали мене ось в чому: ніхто не народжений для війни”, – почав свій допис Сергій Гнезділов.

Військовий зазначив, що захист Вітчизни, Незалежності та територіальної цілісності України є обовʼязком громадян України, так каже 65 стаття Конституції, але “ніхто не готовий почути”. Він обурений тим, що піхотинці повинні нести свою службу, поки інші громадяни “отримують фейкові інвалідності, фіктивно одружуються з жінками з інвалідністю, фіктивно усиновлюють та
ухиляються від виконання конституційного громадянського обов’язку”.

Гнезділов пише, що військові, які приїжджають в тил, бачать, що “кріпосне право нескасоване”, і починається тотальна корупція.

“2500 у.е – середня ціна “обмежено придатного”, під час проходження військово-лікарської комісії, за повну непридатність візьмуть удвічі більше. Відсутність чітких термінів служби сприяє “чорній демобілізації”: одруження на пенсіонерках з інвалідністю колись були мемом, а зараз – дуже поширене явище, розводяться з дружинами, щоб оформити одноосібне опікунство над дитиною, розводять своїх власних батьків, щоб оформити догляд за матір’ю чи батьком, йдуть в СЗЧ”, – написав він.

Військовослужбовець 56 окремої мотопіхотної Маріупольської бригади учора, 22 вересня, написав, що йде в СЗЧ “до встановлення чітких термінів служби, чи до свого 25-річчя, маючи за своєю спиною 5 років бездоганної солдатської служби”. Він додав, що Україна повинна створити мобілізаційну чергу з числа всіх військовозобовʼязаних українців, і тоді демобілізація стане реальністю.

Згодом Сергій Гнезділов написав: “Якщо я зрадник, бо пішов в СЗЧ – нехай держава мене покарає. Якщо я заборгував державі – нехай вона скаже, скільки років”.

Нардеп Костенко: СЗЧ – це кримінальний злочин

Секретар комітету Ради з нацбезпеки Роман Костенко нагадав, що самовільне залишення частини є кримінальним злочином.

“По-перше, я не знаю хто це – Сергій Гнезділов. По-друге, ми маємо розуміти, що це кримінальний злочин – самовільне залишення частини (СЗЧ). За це може настати відповідальність, особливо коли він так популяризує цю історію. Якщо з 2019-го цей хлопець служив, я так розумію, що він контрактником, мабуть, був, тобто підписував контракт на захист країни, в якому чітко написано, що ти маєш робити.

Тому одна справа – чіткі терміни служби і звичайні мобілізовані, інша справа – як на це реагують професійні військові, які підписували контракт і робили армію своєю професією”, – сказав нардеп в інтерв’ю NV.

Костенко додав, що конкретні терміни служби дуже потрібні, але не потрібно популяризувати це через залишення своїх побратимів, лінії фронту, і казати, що “оце мій такий протест, я перестаю захищати Батьківщину через те, що немає чітких термінів служби”.

“Я думаю, про це треба говорити. Але ще раз скажу як людина, яка бачить, як проходить у нас мобілізація: це точно відповідальність і суспільства, і тих, хто зараз ухиляється від військової служби. Тому що у нас немає чітких термінів служби через те, що у нас проблеми з мобілізацією. І я скажу, що останнім часом вона трохи погіршилася, ніж була до цього”, – зазначив народний депутат.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *