23 Вересня, 2024 8:26 pm

В Україні заборонили мобілізовувати окрему категорію чоловіків. Вони можуть йти до війська тільки з власної згоди

Народний депутат Олексій Гончаренко повідомив у Telegram, що в Україні офіційно припинили мобілізацію чоловіків віком від 18 до 25 років, які мають обмежену придатність до служби.

Чоловіків 18-25 років більше не мобілізуватимуть без їхньої згоди – нові правила

За словами Гончаренка, мобілізація обмежено придатних чоловіків до 25 років може відбутися тільки за письмовою згодою.

Так, у директиві Командування Сухопутних Військ на Оперативні Командування та на ТЦК 116/2/1/21409 від 19.09.2024 в пункті 1 вказано про не призов чоловіків з 18 до 25 років. Ця директива через Оперативні Командування вже прийшла до обласних та районних ТЦК.

Демобілізації поки не буде. “Демобілізації вже мобілізованих не має. Будем займатись і тиснути далі”, — повідомив нардеп.

Крім цього, за словами Гончаренка, чоловіки віком 50-60 років можуть бути мобілізованими лише за окремим мобілізаційним розпорядженням.

ТЦК почали розсилати повістки через “Укрпошту”

Повістки, згенеровані в електронному реєстрі, вже почали надсилати військовозобов’язаним через “Укрпошту”. З 17 вересня було відправлено 6000 таких повісток.

Повістки через “Укрпошту” насамперед надсилатимуть тим, хто оновив свої дані в додатку “Резерв+”, повідомив адвокат Євген Филипець в ефірі програми “Говорить великий Львів”.

Він зазначив, що після отримання повістки військовозобов’язаний має два тижні, щоб з’явитися до ТЦК та СП. “Першими повістки отримають ті, хто оновив інформацію в “Резерв+”, оскільки про них є актуальні дані”, – пояснив адвокат.

Далі повістки надсилатимуть тим, хто не має права на відстрочку або ще її не оформив і є придатним до служби.

Навіть якщо громадянин не розписався, що отримав повістку, він все одно вважається ознайомленим.

“Громадянин, якщо він не розписався, тобто, якщо він її фізично не отримав, він вже ознайомлений. Тому повістка в цьому разі цілком правильно вважається врученою. У постанові № 560 визначено, що належним врученням повістки вважаються безпосередньо вручення, відмова від отримання або навіть відсутність громадянина за адресою, наприклад, реєстрації. Тому повістка все одно буде вважатися врученою”, — розповів речник Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін, передає місцеве видання “Телеграф”.

Тим часом адвокат Євген Филипець підкреслив, що неявка до ТЦК та СП після отримання повістки може стати підставою для адміністративної відповідальності.

“Особа цей процес не контролює, і вона дізнається, що на неї накладено штраф, коли виконавча служба буде вживати відповідні дії, особливо щодо заходів примусового виконання, та будуть банківські рахунки заблоковані. Тому, всім рекомендую, заходити в реєстр боржників та моніторити дані”, — зауважив Филипець.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *