24 Вересня, 2024 12:21 pm

Цього боялися усі… Ворог оточує ЗСУ у Вугледарі: варіантів виходу без втрат небагато

Не виключено, що ЗСУ можуть покинути це місто, щоб врятувати життя військовим.

На фронті назріває ще одна загрозлива ситуація для наших воїнів. А саме, ймовірне потрапляння в котел. Військовий експерт, колишній речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов заявив, що існує загроза, що Сили оборони втратять контроль над Вугледаром та можуть опинитися в оточенні.

У таку скрутну ситуацію нашу потрапили через прорахунки в обороні

“Насправді така проблема має місце бути. Причому не все пов’язано виключно з тим, що ворог має переважаючі сили та засоби. Даються взнаки і деякі прорахунки в організації оборонної операції з боку українських Сил оборони. Це треба визнавати”, – зауважив Селезньов в ефірі телеканалу “Еспресо”.

Він констатував, що з огляду на заяви військових з Вугледарського напрямку, в тому числі офіцерського складу, складається абсолютно чітка картина. На жаль, вона не райдужна.

“Варіантів виходу з цієї ситуації з малими втратами не так багато. Чи втримаємо ми під контроль над Вугдледаром – маю серйозний сумнів. Настільки масштабні флангові удари з боку російської армії, що, здається, ще трохи і наші захисники у Вугледарі можуть опинитися в оточенні”, – визнає експерт.

Щоб цього не сталося, ми побачимо маневр на оборону. Можливо, каже Селезньов, станеться якесь диво.

“Але я в дива не вірю. Я вірю, що офіцери відповідного напрямку, які діють в районі Вугледару, будуть ухвалювати раціональні рішення. Ключове – не території, а збереження життя наших військових”, – резюмував експерт.

Ворог оточує Вугледар і йде на Покровськ

Нагадаємо, що армія РФ обходить Вугледар і просунулася під Покровськом. Підрозділи ЗС РФ рухаються вперед на Донеччині та мають успіхи. Розмір просування ворога становить від 500 м до 1,3 км. На Покровському напрямку росіянам вдалося пройти до центру селища Гродівка.

Російські окупанти просунулися біля трьох населених пунктів на Донбасі. Аналітики DeepState повідомили, що ворог просунувся у Красногорівці, біля Новогродівки та Вугледара. Також зазначається, що уточнено лінію зіткнення в Торецьку – ситуація погіршується.

Сили оборони України можуть відступити із Курахівського, Вугледарського та Покровського напрямків у випадку якщо буде вирішуватись питання про збереження військових з’єднань. Про це в ефірі телеканалу “Еспресо” повідомив голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко.

За його словами, Курахівський напрямок буде важливим, але не ключовим. Його слід розглядати разом з Вугледаром і Покровськом, оскільки це серйозний фронт, де ворог може намагатися наступати.

“Тим паче вони в цю сторону вибудували всю логістику, яку могли. Будемо чесні, це напрямок, на якому вони сподіваються взяти хоча б якийсь оперативний результат. Але також має бути нам зрозуміло, що якщо виникатиме потреба відступу Збройних Сил, вони будуть відступати, як би болюче це не звучало для українських громадян”, – зазначив він.

Якщо постане питання втрати територій чи військових підрозділів, війська відходитимуть, але продовжуватимуть боротьбу, підкреслив він.

Тимочко також зазначив, що хоча частина території під окупацією, у нас є в чотири-п’ять разів більша площа, яку ми контролюємо. Там ми формуємо резерви, налагоджуємо логістику та маємо плацдарм для подальшого захисту й дій. “Так, нікому не хочеться втрачати навіть клаптик території, але ми маємо розуміти, що це війна за виживання країни”, – додав він.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *