20 Вересня, 2024 8:42 am

В Дніпрі затримано 18-річного підозрюваного у скоєнні вбивства Ірини Фаріон

У Дніпрі затримали підозрюваного у скоєнні вбивства Ірини Фаріон, про це повідомив президент України Володимир Зеленський, пише ПІК.

Йдеться про 18-річного хлопця. Наразі тривають необхідні слідчі дії та експертизи

“Операція із затримання була дуже непростою. Протягом цих днів над розкриттям убивства працювали сотні фахівців Національної поліції України, СБУ та інших служб. Я вдячний кожному й кожній, хто щодня додавав більше фактів до картини злочину та наближає встановлення повної правди. Доручив міністру внутрішніх справ представити суспільству всі деталі”, – йдеться у повідомленні.

Що передувало?

Близько 19:30 19 липня, у Львові на вулиці Масарика, невідомий чоловік вистрілив у мовознавцю Ірину Фаріон та втік. Трапилося це біля її будинку.

Жінка отримала важке вогнепальне поранення голови. Медики лікарні Святого Пантелеймона Першого територіального медичного об’єднання міста Львова боролися за її життя. Жінка була в критичному стані: в мозковій комі та на штучній вентиляції легень. Їй зробили операцію та перевели в реанімацію. Але серце Фаріон не витримало і вона померла того ж дня о 23:30.

Хто така Ірина Фаріон?

Ірина Фаріон – українська мовознавиця, педагог, науковець, доктор філологічних наук, професор, ексдепутатка. Їй було 60 років.

Фаріон була відома своїми різкими висловами. В листопаді в Україні спалахнув мовний скандал за участю Ірини Фаріон: в інтерв’ю вона розкритикувала російськомовних військових і заявила, що не може назвати їх українцями. Після цього СБУ відкрила проти неї кримінальне провадження.

Того ж дня Національний університет «Львівська політехніка» звільнив Фаріон із посади професорки кафедри української мови. Однак у травні цього року апеляційний суд постановив поновити екснардепку на посаді у Львівській політехніці.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *