Україна пропонує жителям Курської області евакуацію у двох напрямках

Україна визначилась, що робитиме з територією Курської області, яку отримала в результаті наступу на РФ. Тут планують проводити гуманітарні операції з метою підтримки цивільних осіб.

Фото: telegram.org

Також Україна готова відкрити евакуаційні коридори для жителів Курщини: як у бік Росії, так і в бік України. Про це повідомила віце-прем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Жителі Курщини можуть виїхати в Україну

“З метою захисту прикордонних областей України (насамперед прикордоння Сумщини) Сили Оборони України створюють зону безпеки на території РФ, прилеглій до території України. У межах зазначеної зони перебувають цивільні росіяни. Вони знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права, якого Україна повністю дотримується”, – написала Ірина Верещук.

Вона уточнила, що наші військові будуть:

  • проводити гуманітарні операції з метою підтримки цивільних осіб у межах зазначеної зони;
  • відкривати гуманітарні коридори для евакуації цивільних осіб: як у бік Росії, так і в бік України;
  • допускати міжнародних гуманітарних організацій в зазначену зону з метою гуманітарного реагування, а також моніторингу гуманітарної ситуації.

“Україна готова відкрити гуманітарні коридори задля евакуації місцевого населення, а також допуску міжнародних організацій. Зокрема, українські військові займаються гуманітарною допомогою місцевим жителям, надаючи продукти, воду, ліки”, – зазначив в ефірі телемарфону омбудсман Дмитро Лубінець.

Лубінець про обмін полоненими: Росія сама просить

На підставі Женевської конвенції ЗСУ беруть у полон російських військових, не піддаючи їх тортурам і жорстокому поводженню.
Український омбудсмен Дмитро Лубінець провів переговори з російською колегою Тетяною Москальковою щодо обміну полоненими.

За словами Лубінця, розмова була ініційована російською стороною. “Була ініціативна розмова. Я сподіваюся, що, незважаючи на публічні заяви російських ЗМІ про нібито призупинення обмінів, у нас зараз відбувається обмін інформацією”, – зазначив український омбудсмен.

Він підкреслив, що Україна готова продовжувати обмінні процеси відповідно до Женевської конвенції. “Я так само інформую і Міжнародний комітет Червоного Хреста, і ООН, що права російських полонених захищаються. І в будь-який час Україна готова продовжувати обмінні процеси на підставі Женевської конвенції”, – сказав омбудсмен.

Омбудсмен зауважив, що ситуація в Курській області змусила Росію проявляти ініціативу в питанні обміну полоненими, чого раніше не спостерігалося.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *