20 Вересня, 2024 4:30 pm

Сенцов назвав, чого бракує українській армії, яка залишається “старою радянською”

Одним із недоліків армії боєць назвав відсутність процедури after action review, тобто аналізу помилок після операції на рівні взводу, роти, батальйону.

В українського війська є багато досягнень у використанні дронів, розробці нових тактик бойових дій, але на рівні управління армія залишається “старою радянською”.

Таку думку режисер, командир штурмової роти в 47-й бригаді Олег Сенцов висловив у інтерв’ю “BBC News Україна”.

Сенцов відповів на запитання, які шанси в українського війська перестати бути “малою радянською армією”. Він зауважив, що армія – це дуже архаїчна, вертикально побудована структура, яка не може зсередини реформуватися. Армія завжди консервативніша за будь-яку іншу державну інституцію.

“Ми маємо багато досягнень у використанні дронів, розробили нові тактики бойових дій, але на рівні управління залишаємося старою радянською армією. Натівського планування та стандартів на загальному рівні немає. Ми далі живемо статутами, написаними в 1990-х, в 2000-х. Загалом це продовження старої радянської традиції. Якщо ми йдемо до НАТО, маємо використовувати їхні протоколи”, – висловився командир штурмової роти.

Він звернув увагу, що зараз більшість командирів батальйонів – це бойові офіцери. Але у штабах є генерали, які далі працюють по-старому.

“Хтось грає в Жукова. Скандали останнього часу не перші й не останні. Ніхто не хоче повідомляти нагору погані новини. “Ситуація важка, але контрольована” – це вже стало мемом”, – сказав Сенцов.

Він зазначив, що в українській армії немає процедури after action review, тобто аналізу помилок після операції на рівні взводу, роти, батальйону.

“Очікується, що ви або виконаєте завдання й тоді ви молодці, або ні. Але на війні далеко не завжди може бути позитивний результат. Потрібно зрозуміти, чому результат негативний”, – додав боєць.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *