21 Вересня, 2024 12:53 pm

“Відмовників вирішили кинути в російське прикордоння”: загарбники посилили облави на окупованій частині України

На тимчасово окупованій території російські загарбники посилили тиск на місцевих жителів, щоб змусити їх воювати проти Сил оборони України. Поки що про мобілізацію не йдеться – задіяли інші методи. Причому з’явилися перші дані, що СЗЧ з Донбасу мають намір перекидати в Курську область РФ.

Докладніше про те, що зараз відбувається в окупації, – у матеріалі OBOZ.UA.

Полювання на втікачів

Про те, що на окупованій частині Донецької області різко активізувався розшук так званих СЗЧ (що самовільно залишили частину), OBOZ.UA повідомили власні джерела.

За їхніми словами, у центрі Донецька на вул. Артема розміщено стенди з фото та особистими даними тих місцевих жителів, хто навідріз відмовився служити в окупаційних військах. Як випливає з орієнтувань, втікачів розшукує російська в/ч 82717 (33-й мотострілецький полк), а за донос обіцяє грошову винагороду.

"Відмовників вирішили кинути в російське прикордоння": загарбники посилили облави на окупованій частині України

За твердженням джерел, у “ДНР” дали команду “різко посилити роботу” щодо тих, хто самовільно залишив службу. “Причому після того, як упіймають, їх мають намір відправляти вже в Курську область – там складна ситуація у російських військ, дірки затикають строковиками”, – каже джерело.

Співрозмовник також розповів, що деякі відмовники вже понад два роки практично спокійно жили та працювали на території Донецької області (після того, як втекли з армії окупантів) – і їх ніхто особливо не шукав. Але зараз ситуація змінилася.

"Відмовників вирішили кинути в російське прикордоння": загарбники посилили облави на окупованій частині України

Причому, стверджує наш співрозмовник, серед втікачів є як ідейні українці, яких насильно мобілізували, так і проросійськи налаштовані місцеві жителі. Причому частина останніх раніше добровільно приєдналася до окупаційних військ.

Стенди з орієнтуваннями розміщені і в інших окупованих містах регіону, зокрема у Горлівці. Цікаво, що серед СЗЧ (яким за російським законодавством загрожує до 10 років позбавлення волі) є не лише рядові, а й офіцери.

"Відмовників вирішили кинути в російське прикордоння": загарбники посилили облави на окупованій частині України

Лише за 7 місяців 2024 року до “судів” так званої “ДНР” вже надійшло 5 тисяч справ стосовно самовільно залишених служб.

Джерела стверджують, що зараз вивозять до російського прикордоння також тих, хто купив собі “теплу посаду” у тилу Луганської області та не бере участі у м’ясних штурмах.

"Відмовників вирішили кинути в російське прикордоння": загарбники посилили облави на окупованій частині України

Смертельний аванс

На окупованій частині Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей зараз активізувалося вербування до російських окупаційних військ.

А для того, щоб “простимулювати” потенційне гарматне м’ясо, Путін підписав указ про виплату в 400 тис. рублів (майже 184 тис. грн за курсом НБУ) тим, хто укладе контракт із міноборони країни-агресора з 1 серпня по 31 грудня 2024 року

Згідно з документом, виплата належить як росіянам, так і іноземцям, які уклали контракт на службу в зоні “спеціальної військової операції” на окупованій території України (крім Криму). Також кремлівський диктатор порекомендував місцевій “владі” виплачувати ще по 400 тисяч за рахунок коштів “суб’єкта Федерації”.

“Раніше було 195 тис. рублів, тепер виходить, що одноразова виплата збільшена вдвічі. Її у нас вже прозвали смертельним авансом”, – каже наш співрозмовник в окупованому Донецьку. За його словами, за перші два тижні серпня великого припливу охочих вирушити на той світ в обласному центрі не відчули.

Повістки-обманки та на фронт із СІЗО

На тимчасово окупованій території України останнім часом почали посилено “нагороджувати” місцевих жителів повістками до військкомату.

“Переконують, що це лише для постановки на військовий облік, але ті, хто все-таки з’явився, потрапляють під жорсткий пресинг. Людей спочатку переконують у перевагах, мовляв, хороші гроші, пільги, а якщо бачать, що це не особливо приваблює чоловіка, починають “мотати нерви”. Розпитують про родичів, дітей, кажуть, що він напевно “заукраїнець” і що зараз у нього вдома проведуть обшук (і, звичайно, “щось знайдуть”). Мій знайомий був змушений підписати контракт, коли йому пригрозили кинути батька-інваліда в камеру”, – розповів співрозмовник із Мелітополя Запорізької області.

"Відмовників вирішили кинути в російське прикордоння": загарбники посилили облави на окупованій частині України

Нова “фішка” окупантів – те, що тепер вже й співробітники російських МВС та ФСБ почали пропонувати підозрюваним та обвинуваченим підписувати контракт на службу до окупаційних військ.

Окупанти приходять до “кандидатів” (у віці від 18 до 65 років), що перебувають у СІЗО, і пропонують вирушити на фронт – в обмін на призупинення кримінального переслідування та зняття судимостей.

З огляду на те, що на окупованій території будь-яку людину можна легко кинути в СІЗО за найменшою підозрою – це може перетворитися на смертельний конвеєр з відправки на війну. А отримати “згоду” під тортурами не так вже й складно.

Comments (0)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *